5 tips voor de beginnende trader

0
14
5 tips voor de beginnende trader

Wij geven je 5 tips zodat jij kan leren van fouten die andere al gemaakt hebben. Het maken van een juiste technische analyse is moeilijker als het lijkt. Er zijn vele methoden die je kan toepassen, ook in samenwerking met elkaar. Maar soms zullen 2 verschillende methoden elkaar juist tegenspreken op hetzelfde moment. 

Grafieken met van alles er op getekent, je ziet ze overal verschijnen als je je in de cryptocurrency verdiept. Het ziet er zo simpel uit, je maakt wat trend lijnen en voila: we hebben een koop of verkoop signaal. Echter, zo simpel is het helaas niet. Aan elke vorm van technische analyse zitten regels verbonden en niet iedereen interpreteert deze op dezelfde manier.

Tip 1 – Gebruik grote tijdframes

Als je naar een chart kijkt, van welke munt of markt dan ook, zorg dan dat je niet blijft staren op kleine bewegingen van uur tot uur of zelfs van minuut tot minuut. Zoom uit, kijk naar de grafiek van het afgelopen jaar en niet naar die van afgelopen dag. Zo zie je direct hoe de globale trend is en hoe die zich vermoedelijk zal door ontwikkelen.

Het is dan ook makkelijker om belangrijke prijspunten te bepalen, de zogeheten ‘support en resistance‘ levels. Als je TA tools (Technische Analyse) of chart patronen gebruikt dan zullen deze je op een groter tijdframe een betrouwbaarder resultaat geven. De koop en verkoop signalen die hierdoor geproduceerd worden zijn daardoor van betere kwaliteit. Niet alleen zijn de signalen betrouwbaarder, maar je zal eerder in een nieuwe trend stappen waardoor je winstpercentage per trade hoger komt te liggen.

Tip 2 – Support en resistance, geen lijnen maar zone’s

Als je dan op een groot tijdframe je belangrijke prijspunten bepaald hebt, behandel deze dan niet tot op de cent of satoshi nauwkeurig maar zie ze als prijs zone’s. Jij bent niet de enigste die deze prijspunten ziet namelijk. Er zijn genoeg traders die hun orders juist vlak boven of onder deze punten plaatsen. Daarnaast zal niet iedereen de prijspunten exact zoals jij bepalen.

Wees nauwkeurig bij het bepalen van jou prijspunten maar wees flexibel bij het plaatsen van jou orders.

Tip 3 – Dwing jezelf niet om te traden

Soms zal je een koop mogelijkheid vinden waar je niet 100% van overtuigd zal zijn. Je past verschillende vormen van technische analyse toe maar geen van alle geeft een doorslaggevend resultaat.

Niet traden is soms de beste trade

Het gevoel om te ‘moeten’ traden is geen goede basis voor een succesvolle trade. Misschien heb je al een aantal dagen geen trade gedaan, misschien heb je een aantal slechte trades gehad en heb je het gevoel dat je die ‘moet goed maken’. Dit zijn ‘emotionele’ trades en elke ervaren trader zal je dit ten strengste afraden. Op dit soort momenten dwing je jezelf bijna om een koop mogelijkheid te zien in de charts en daarmee laat je jou criteria voor een goede trade vervagen.

Als je twijfelt over een trade, doe het niet. Er komt altijd een volgende mogelijkheid waar je wel overtuigd van zal zijn.

Tip 4 – Zorg dat je weet hoe je TA tools werken

Als je net begint met handelen in crypto’s dan kom je ongetwijfeld vele vormen van technische analyse tegen. Op TwitterFacebook of op Telegram vliegen de charts met analyses je om de oren. Veelal weet je niet hoe kundig en ervaren de maker hiervan is, denk hier goed om als je aan het handelen bent.

Als je zelf aan de slag gaat met technische analyse, zorg dat dat je jezelf van goede informatie voorziet. Er komt namelijk meer bij kijken als je denkt. Begin niet te moeilijk, concentreer je op 1 vorm van TA en bestudeer alle informatie die je kan vinden die er over gaat. Bestudeer daarna een tweede en misschien wel meer.. Gebruik er ook niet te veel tegelijkertijd want ze kunnen soms tegenstrijdige signalen afgeven.

Ook als je de door jou gekozen vorm van TA niet op de juiste manier toepast kan je hele verkeerde signalen krijgen waardoor je trades niet zo succesvol zullen aflopen als je gehoopt had. Hier volgen een aantal vormen van TA die wat ons betreft in het ‘basispakket van kennis‘ van elke trader thuishoren.

  • Support en Resistance levels
  • Simple Moving Average
  • Exponential Moving Average
  • Bollinger Bands
  • RSI
  • Volume

Dus zorg dat je niet te hard van stapel loopt en dat je weet waar je mee bezig bent, dit zal je de nodige slechte trades besparen.

Tip 5 – Wed niet op 1 paard

Net als als dat je niet al je geld in 1 munt moet stoppen moet je ook jezelf niet blindstaren op 1 vorm van technische analyse. Als je een methode hebt gevonden waarmee je een aantal succesvolle trades hebt gedaan zal je snel overtuigd raken van jou methode maar geen enkele methode heeft een 100% succes rate. Bestudeer en experimenteer daarom ook met andere vormen van TA.

Zie je op Twitter charts voorbij komen van een trader met tienduizenden volgers en lijken al zijn trades succesvol te zijn? Bestudeer dan eens welke vorm van TA hij gebruikt en hoe deze werkt, tot in detail! Zie al deze kennis als je ‘gereedschapskist’ die je kan opentrekken zodra je twijfelt of je wel of niet moet kopen / verkopen. Het geeft je een breder perspectief en dat kan jou trades alleen maar ten goede komen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in