Altcoins – Alles over de verschillende cryptomunten

Behalve Bitcoins bestaan er nog veel meer verschillende cryptomunten. Dit worden Altcoins genoemd. Altcoins zijn digitale valuta en kun je net als Bitcoin verhandelen of minen. Inmiddels zijn er behoor­lijk veel van dit soort altcoins opgedoken.

Er is meer dan alleen Bitcoin!

In 2009 werd de eerste specificatie van de Bitcoin op internet gepubliceerd door een persoon met het pseu-doniem Satoshi Nakamoto.

Nakamoto deed dat op een mailinglist voor mensen met een bijzonder interesse in cryptografie. Hoewel Nakamoto het project in 2010 ver-liet, is de community sindsdien exponentieel gegroeid en voor een deel overgestapt op andere munten.

Hierdoor is Bitcoin als merknaam voor sommigen verandert in een soortnaam. Er zijn echter veel meer soorten crypto-munten dan alleen Bitcoin. Altcoins (een samentrekking van alternative coins) worden bijvoorbeeld gestart om munten te creëren die betere eigenschappen hebben dan de Bitcoin.

Andere altcoins richten zich op compleet andere toepassingen. Hoewel Bitcoin nog verreweg de grootste marktkapitalisatie en de meeste gebruikers heeft, vinden andere digitale munten ook gretig aftrek.

Vrijwel de meeste van deze digitale munten kun je ook minen en verhandelen. Welke je wilt gebruiken hangt af van je eigen voorkeur. De risico’s bij elke munt blijven hoog, maar soms is het verstandig om mee te doen met een nieuwe munt.

Wanneer de nieuwe munt dan populair wordt kun je flinke winsten maken. Slaat de munt niet aan? Dan ben je vrijwel al je geld kwijt. Het is daarom belangrijk om je eerst te oriënteren, voordat je je hele hebben en houwen in een munt stopt.

Natuurlijk kun je ook je risico’s spreiden door bij meerdere munten tegelijk in te stappen. Je kunt je hiervervolgens in specialseren en actief Bitcoin en Altcoins gaan traden. Lees meer hier over op onze Trading pagina: -> Klik hier trading pagina

 

Er zijn meer dan 2000 Altcoins!

Enkele voorbeelden van de bekendste altcoins

Klik op de Altcoin om meer te weten te komen over de betreffende coin.

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Litecoin
  • Ripple
  • Bcash
  • Dash
  • Monero
  • Zcash

Bitcoin:

Bitcoin is zonder meer de bekendste cryptomunt. In 2010 waren de eerste munten echter nog geen tien eurocent waard. Momenteel zijn er meer dan 16,6 miljoen Bitcoins in omloop met een totale waarde van meer dan 200 miljard euro. Er zit een maximum aan het aantal bitcoins dat kan worden gemin­ed: dat zijn er namelijk maximaal 21 miljoen. Uiteindelijk zullen er steeds minder in omloop zijn, omdat mensen de toegang tot hun wallet zijn kwijtgeraakt of simpelweg omdat ze vergeten dat ze ze hadden. Daar zal nog een oplossing voor bedacht moeten worden.

Elke 210.000 blokken wordt de beloning voor het minen van een Bitcoinblock gehalveerd; dat is ongeveer iedere vier jaar. Hiermee kun je berekenen dat de laatste Bitcoin zo ongeveer tegen 2140 volledig zal zijn gemined. Nu verdien je nog Bitcoins door nieu­we blokken te ontdekken, straks vooral door te handelen of door een deel van de transactiekosten op te strijken. De Bitcoins die je verdient door het ontdekken van nieuwe blokken neemt langzaam af. Daarna verdien je als miner alleen nog Bitcoins met de fee op transacties. Zolang die fee hoog genoeg is, blijft het voor grotere partijen – met name fabrikanten van mininghardware – lonend om te blijven minen.

Ethereum:

Ethereum werd in 2013 ontwikkeld. Het is een platform gebaseerd op de blockchaintechnologie, net als Bitcoin. Ethers zijn de crypto­currency, oftewel het geld van deze digitale valuta. Het voordeel van Ether ten opzichte van Bitcoin is dat de transacties veel sneller zijn. Daarnaast zijn Ethers volledig

programmeerbaar met behulp van smart contracts. Deze smart contracts worden geprogram­meerd met Ethereums eigen programmeertaal Solidity. Naast de smart contracts kun je met de programmeertaal ook applicaties bouwen. Met behulp van de block­chaintechnologie draaien deze apps op een decentraal platform en staan ze dus niet onder contro­le van een persoon of instantie. Er zit geen limiet aan de hoeveelheid Ether die gemaakt kan worden.

Op het moment van schrijven is er meer dan 94 miljoen Ether in omloop. In 2016 splitste de blockchain van Ethereum naar Ethereum en Ethereum Classic. Dit kwam omdat een hacker Ethers kon doorsluizen en stelen. Het nieuwe Ethereum, dus niet Classic, is de populairste en toekomst-bestendigste.

Litecoin:

Litecoin is gemaakt in oktober 2011. Het werkt ongeveer op dezelfde manier als Bitcoin, maar er komen maximaal 84 miljoen Litecoins in tegenstelling tot de 21 miljoen Bitcoins. Litecoins hebben minder proces­sorkracht nodig dan Bitcoins om ze te minen. Bij Bitcoins wordt ongeveer elke tien minuten een nieuwe coin gevonden, bij Litecoin is dit ongeveer elke 2,5 minuut. Transacties kunnen daarom ook sneller worden verwerkt. Er zijn op dit moment 53 miljoen Litecoins in omloop.

Ripple:

Ripple lijkt op het eerste gezicht veel op Bitcoin, met als grootste verschil dat bij deze cryptocurrency alle munten al beschikbaar zijn, hoewel het merendeel van de munten nog wordt ‘vastgehouden’. Met Ripple doen een aantal grote banken mee als geldschieters.

Je kunt deze munten ook niet minen, omdat alle munten er al zijn. In totaal kunnen er 100 miljard XRP (de munt van Ripple, ook wel Ripples genoemd) in omloop worden gebracht.

Ripple is vooral in het leven geroepen om een brug te slaan tussen Bitcoin en de standaardvaluta, zoals de Euro en de Dollar. Je kunt hiermee bijvoorbeeld eenvoudig iets kopen met Bitcoins, terwijl de ontvanger wordt betaald met de valuta die ze gebruiken. Ripple is heel snel met het verwerken van transacties, sneller dan Bitcoin of Ethereum. Op dit moment zijn er meer dan 38 miljard ripples in omloop.

Bcash (Bitcoin Fork):

Bitcoin Cash is nieuw en is ge­lanceerd op 1 augustus 2017. Het is een afsplitsing oftewel fork van Bitcoin. Deze variant van Bitcoin heeft grotere blokken in de keten, waardoor er meer transacties per blok verwerkt kunnen worden. Hierdoor zal de snelheid omhoog gaan. Het nadeel hiervan is dat de blockchain ook veel groter Er zijn ongeveer 17 miljoen coins in omloop. Het maximum aantal digitale munten dat in omloop gebracht kan worden is eveneens 21 miljoen.

Dash:

Ook de crypto­valuta Dash is een altcoin gebaseerd op Bitcoin. Het voordeel van deze digitale munt is dat hij een effectievere en lichtere blockchain heeft. Hierdoor is deze digitale munt sneller dan Bitcoin.

Bij Dash wordt een transactie binnen enkele seconden beves­tigd, terwijl dat bij Bitcoin soms wel uren kan duren.

Verder kent Dash een grotere mate van priva­cy, want je kunt bijvoorbeeld de functie PrivateSend gebruiken om anoniem geld te sturen. Daar­naast wordt bij Dash tien procent van alle transactiekosten in een algemene geldpot geplaatst. Dit wordt ook wel de Dash Treasury genoemd. Het geld in deze pot wordt gebruikt voor het ontwik­kelen van nieuwe Dash-projecten.

Er zijn op dit moment zo’n 7,5 mil­joen munten in omloop. Er zullen uiteindelijk zo’n 19 miljoen coins beschikbaar zijn.

Monero:

De cryptocurrency Monero(XMR) is geen afgeleide van Bitcoin, maar geba­seerd op het CryptoNote protocol. De munt werd gelanceerd in 2014 en is sindsdien flink gegroeid. Mo­nero heeft een aantal interessante kenmerken. Zo wil Monera volledig anoniem zijn en ervoor zorgen dat transacties niet traceerbaar zijn. Monero geeft overigens wel de optie om je transactiegeschiedenis met bepaalde personen te delen. Er is niet echt een vaste limiet aan het aantal munten dat gemined kan worden. Er zal in 2022 zo’n 18,4 miljoen XMR in omloop zijn. Daarna wordt er voor altijd elke minuut 0,3 XMR in het systeem ge­pompt.

De munt wilt ook volledig decentraal zijn. Bitcoin en andere munten zouden dit ook graag willen, maar vaak komt het er toch op neer dat diegene met de meeste coins de meeste macht heeft. Monero wilt dat iedereen in het netwerk gelijk is, ook al heb je veel of weinig coins. Bitcoin en de daarvan afgeleide munten hebben last van het limiet op de blockgrootte. Er kunnen dan maar een beperkt aantal transacties per seconde worden uitgevoerd.

Monero heeft dit probleem niet, want er zit een dynamisch limiet op de block-grootte. Deze grootte past zich au­tomatisch aan wanneer dit nodig is. Er is echter wel een maximale groei die per keer kan worden uitgevoerd. Monero heeft echter nog meer voordelen. Bij onder andere Bitcoin gaat de vergoeding voor het minen naar beneden per zoveel transacties. Dit terwijl het minen steeds moeilijker wordt.

Bij Monero wordt desinflatie toegepast. Ook hier wordt er na verloopt van tijd minder uitge­keerd aan miners, maar dit gaat heel langzaam omlaag. Daarnaast zal er altijd een minimaal bedrag worden uitgekeerd en zal nooit lager zijn dan 0,3 XMR.

ZCash:

Zcash is ontstaan uit het Zerocoin project. Zerocoin had als speerpunt om anonimiteit toe te voegen aan Bitcointransacties. Met een aantal aanpassingen ontstond hieruit het protocol Zerocash, met de daarbij horende munt Zcash in 2016.

In totaal zullen er uiteindelijk 21 miljoen Zcash­ coins zijn. Zcash is een afgeleide van Bitcoin.

In Zcash staat privacy centraal. De transacties van de munt zijn volledige privé en ge-codeerd. De munt maakt gebruik van een speciale variant van ‘zero-knowledge proof, genaamd zk-SNARK. Hiermee kan iemand aan de andere partij bewijzen dat een uitspraak waar is, zonder extra informatie te geven. Voor meer uitleg over zk-Snarks kun je

terecht op de webbsite van Zcash In tegen­stelling tot andere blockchains kunnen Zcash-gebruikers hun transacties volledig verbergen. De blockchain toont enkel dat er op een bepaald tijdstip iets gebeurd is. Het is echter mogelijk om je transactie aan te tonen. Dit doe je door diegene de viewkey van de transactie te geven. Met Zcash kan je dus zelf bepalen wie je transactie kunnen zien.