Blockchain en de Bitcoin goudkoorts

Waar komt de goudkoorts vandaan? Wil een publieke blockchain blijven bestaan dan moeten er voldoende deelnemers (miners) zijn die de blocks berekenen en toevoegen aan de blockchain. Dit kost een hoop tijd, energie en geld. Dus welke motivatie hebben deze miners hiervoor?

Minen – een lucratieve handel

Als je tegenwoordig zeg: blockchain, dan denkt iedereen direct aan de Bitcoin. Dat is niet verwonderlijk want we lezen en horen er regelmatig over in het nieuws. Het gaat dan vooral over de onbegrijpelijke koersen, tegenwoordig is 1 Bitcoin ongeveer €11000.- waard!

Als je een hoeveelheid Bitcoins hebt op de blockchain dan kun je deze gebruiken voor het maken van transacties. Je kunt dus (een deel van) een Bitcoin versturen naar iemand anders. Voor het uitvoeren van deze betaling verstuur je een versleuteld bericht naar het blockchain netwerk. Het netwerk verdeelt al deze berichten over de miners die bezig zijn met het berekenen van een nieuw block. Elk block krijgt een aantal transacties die zijn verpakt in een speciale data structuur. Daarnaast zit in elk block een nonce, de hash van het vorige block en de berekening van de hash van het huidige block.

Hash? Nonce? Lees er hier alles over

Als na vele pogingen eindelijk een nonce is gevonden wordt deze via het netwerk naar alle andere miners gestuurd. De nonce is moeilijk te berekenen maar voor de andere miners makkelijk om te valideren. Zodra een miner een nonce valideert voegt hij het block met de bijbehorende transacties toe aan de blockchain.

Waar komt de goudkoorts vandaan?

En nu komen we bij het antwoord op de eerder gestelde vraag. Want zodra een miner een nonce heeft gevonden krijgt hij daarvoor een beloning. In het geval van de Bitcoin blockchain zijn dit nieuwe Bitcoins. Op dit moment zijn dat 12.5 Bitcoins per block en dat is een slordige €132000.- waard. Daarnaast krijgen de miners ook nog de fees betaald die de verstuurder van de transactie betaald om de transatie uit te laten voeren. Het minen van Bitcoins kan dus een zeer lucratieve onderneming zijn!

Dit is ook de reden dat men het zoeken naar een nonce minen is gaan noemen. Het levert erg veel geld op, net als het mijnen naar goud.

Het Bitcoin netwerk is zo opgezet dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins zullen bestaan. Om de uitgifte van nieuwe munten geleidelijk te laten verlopen wordt de beloning voor de miners steeds kleiner naar mate de tijd verstrijkt. Ongeveer halverwege het jaar 2020 wordt de beloning verlaagd van 12.5 naar 6.25 Bitcoin. De transactie fees zullen altijd blijven bestaan.


Spreek mee over cryptocurrency en alles wat daarbij hoort in ons Telegram kanaal

Klik op het logo om naar ons kanaal te gaan