Het gebruik van Bitcoins in de Praktijk

Virtuele munten, en met name Bitcoins, duiken op steeds meer plekken in de echte wereld op. Zo kun je er in Nederland een t-shirt mee kopen bij Okimono in Arnhem, een hapje eten bij café De Waag in Delft en de bekende Amsterdamse advocaat Peter Plasman inhuren. In België kun je er bij S. Muller & Sons in Antwerpen diamanten mee kopen of op de Korenmarkt in Gent een biertje betalen bij café Vijf voor Twaalf.

Betalen met Bitcoins

Maar waarom zou je eigenlijk in een winkel betalen met Bitcoins? Een pinpas is veel handiger én het scheelt extra kosten. Uit privacyoverwegingen vinden sommige mensen het echter niet prettig dat banken precies kunnen zien in welke winkel in welke stad je je geld uitgeeft en dat die kennis bovendien jarenlang bewaard blijft.

Voor winkeliers biedt het de mogelijkheid te laten zien dat ze meegaan met de technologische ontwikkelingen en levert het vaak wat extra publiciteit op. Ook bij online bestellingen worden virtuele munten gebruikelijker. Dé website voor het laten bezorgen van maaltijden, Thuisbezorgd.nl, accepteert bijvoorbeeld al sinds 2013 Bitcoins.

De allereerste commerciële transactie waarbij een cryptografisch betaalmiddel werd ingeruild voor een fysiek product betrof overigens ook een maaltijd.

De eerste Bitcoin transactie voor 2 Pizza’s Toen tegen een dagwaarde van 10.000 Bitcoins

2 Pizza’s, dat is dan 10.000 Bitcoins alstublieft

Op 22 mei 2010 bestelde Laszlo Hanyecz, een ontwikkelaar uit Jacksonville, Florida, waarschijnlijk de duurste Italiaanse avondmaaltijd ooit. Hij betaalde voor zijn bestelling van twee large pizza’s van samen 25 dollar namelijk met 10.000 Bitcoins. Vandaag de dag zijn die 2 pizzas ruim 110 miljoen euro waard!

Bitcoins Uitgeven

Op coinmap.org zie je een wereldkaart met alle bedrijven die Bitcoins accepteren. Als je inzoomt op Nederland en België zie je dat Amsterdam en vooral Arnhem heel veel plekken hebben waar je met Bitcoins kunt betalen. Arnhem noemt zich zelf dan ook niet voor niks ‘s Werelds meest Bitcoin vriendelijke stad‘. Voor het juiste perspectief: het aantal transacties in de Gelderse hoofdstad is nog niet zo heel erg hoog: ongeveer 100 per maand (bron: www.arnhembitcoinstad.nl).

De Bitcoin is vrijwel de enige cryptomunt waarmee je in winkels kunt betalen. Met de vele soorten altcoins kun je maar op heel weinig plekken terecht. Zo wordt in enkele tientallen winkels de Gulden (een Nederlandse cryptomunt) geaccepteerd. Kijk op pay.gulden.com voor een overzicht van winkels en webshops die de Gulden accepteren.

Afrekenen met Bitcoins

Als je in de winkel betaalt met Bitcoins verloopt de transactie globaal als volgt. De verkoper laat een QR-code zien. Je scant deze code met de wallet-app op je telefoon en geeft vervolgens toestemming om het verschuldigde bedrag in Bitcoins over te maken. Daarna worden de Bitcoins overgedragen aan de digitale portemonnee van de verkoper.

De winkelier heeft diverse mogelijkheden om de QR-code met zijn walletadres kenbaar te maken aan de klant. Uiteraard kan dit met een app op een tablet of smartphone. Andere winkeliers gebruiken een hardware terminal. Dit is een speciale kassa die een bon print met een QR-code erop of op het scherm een QR-code laat zien. Een geprinte QR-code met het walletadres naast de kassa leggen is ook een optie.

Wil de winkelier de QR-code geheim houden voor andere klanten, dan kan de gegenereerde code ook door middel van NFC (Near Field Communications) overgebracht naar de telefoon van de klant. Beide toestellen moeten hun toestel dan zeer dicht bij elkaar houden om contact te leggen. Hierbij wordt het walletadres en het verschuldigde bedrag naar de telefoon van de klant gestuurd, die de betaling vervolgens bevestigt.

Welke Koers bij betaling ?

Als je als klant een bedrag in euro’s voldoet met Bitcoins, moet je weten welke koers gehanteerd wordt. Sommige winkels baseren zich hierbij op de koers van het moment dat het bedrag in Bitcoins wordt getoond aan de klant. Andere winkels han­teren een gemiddelde dagkoers. De wisselkoers hangt af van de exchange die de winkelier of webshop gebruikt. Er zijn altijd kleine (maar soms ook grote) koersverschillen tussen de diverse Bitcoin­beurzen.

Let op de extra kosten!

Vroeger brachten winkeliers transactiekosten in rekening als je met de pinpas wilde betalen. Tegenwoordig kom je dat (bijna) niet meer tegen. Als je in een winkel met Bitcoins betaalt, moet je echter toch weer transactiekosten betalen. Ditmaal zijn de payment providers van de winkeliers de schuldigen. Dit zijn de bedrijven die voor de winkeliers de Bitcoins omzetten in euro’s. Een gebruikelijk tarief is 1%.

Veel ernstiger is echter de ‘miners fee’. Dit is het bedrag dat je betaalt aan Bitcoinminers die jouw transactie moeten goedkeuren. Hoe minder je betaalt aan miners fee, hoe langer de transactie moet wachten op goedkeuring. In een winkel afrekenen met Bitcoins en vervolgens tien minuten moeten wachten op de bevestiging, is natuurlijk enorm hinderlijk. Bij sommige wallets kun je daarom zelf kiezen of een transactie met hoge of lage prioriteit afgehandeld moet worden.

Kies je een hoge prioriteit, dan betaal je een hogere miners fee. Andere wallets bieden die mogelijkheid niet en hanteren een vaste miners fee. Bij bijvoorbeeld SpectroCoin is dat 0,0009 BTC. Als een Bitcoin zo’n 6000 euro waard is, is de miners fee omgerekend dus ongeveer 6 euro. Bij kleine aankopen iets om rekening mee te houden! Een overzicht van de mining fees kun je vinden op bitinfocharts.com.

Annuleren van een bestelling

Als je een bestelling annuleert, krijg je het betaal­de bedrag teruggestort in euro’s, niet in Bitcoins. Nadat je de Bitcoins betaald hebt, zijn ze omgezet in euro’s. De euro’s die je terug krijgt zijn dan ook gebaseerd op de koers van het moment van beta­ling. Het bedrag wordt teruggestort op je gewone bankrekening.

Betalen op websites

Hoewel het aantal fysieke winkels dat Bitcoins ac­cepteert toeneemt, zijn het in het algemeen vooral webshops die de mogelijkheid bieden om met crypto­valuta te betalen. Er zijn meer dan duizend web winkels op het .nl domein waar je kunt betalen met Bitcoins. Dat werkt als volgt. Nemen we als voorbeeld de webshop igiftcards.nl, waar je cadeaubonnen kunt kopen voor onder andere Bol.com en Zalando.

Als je bij de betaalwijze kiest voor Bitcoin, zie je hoeveel Bit­coins je moet betalen. De transactiekosten (ten bate van de payment provider van de webshop) worden apart aangegeven. Daarna wordt een qr-code ge­toond die je met je wallet-app moet scannen. Je kunt ook kiezen voor een wallet-adres dat je kunt kopiëren naar het klembord voor het geval je een online wallet of pc-wallet gebruikt

Als je een online bestelling retourneert en je Bitcoins terugvraagt, zul je opnieuw transactiekosten moeten betalen, evenals een nieuwe miners fee voor het terugstorten van de Bitcoins.

Bitcoin ATM (pin automaat)

Payment providers

Omdat veel winkeliers nog drempelvrees hebben om Bitcoins te accepteren in plaats van euro’s, hebben de initiatiefnemers van Arnhem Bitcoinstad een tussenoplossing bedacht in de vorm van het bedrijf BitKassa.

Hierbij betaalt de klant bij de kassa van de winkel het bedrag in Bitcoins aan BitKassa, via een tablet, smartphone of pc. BitKassa zet het bedrag om in euro’s en maakt dat over aan de winkelier.

BitKassa rekent hiervoor geen bemiddelingskosten. Het verdienmodel van BitKassa zit in de handel met de
Bitcoins die ze op deze wijze verkrijgen.

 

Internationale dienstverleners als Coinbase en Bitpay bieden een vergelijkbare service, al rekenen zij wel transactiekosten (1%). De wisselservice van BitKassa, Bitpay en Coinbase geldt alleen voor Bitcoins.

Bedrijven als Coinbase en Bitpay worden paymentproviders genoemd. Zij bieden een compleet pakket dat bestaat uit plug-ins voor de gebruikte webwinkelsystemen, een automatische berekening van de uiteindelijke prijs aan de hand van de actuele wisselkoers, omzetten van de Bitcoins in euro’s waarna het bedrag direct wordt overgemaakt op de rekening van het bedrijf. Op die manier hoeft een bedrijf niet zelf te investeren in kennis over Bitcoins en worden Bitcoins alleen gebruikt als extra betaaloptie.