Blockchain kritiek

De ideale blockchain laat snel nieuwe blocks toe, verwerkt vele transacties in korte tijd en kan makkelijk worden opgeschaald naar een groot aantal deelnemers. Maar snelle blocks en veel deelnemers gaan niet altijd hand in hand.

De huidige blockchainmodellen die met een hoge snelheid blocks toevoegen, werken juist het best met een beperkt aantal deelnemers. De gebruikte protocollen zijn niet inzetbaar op een netwerk met de potentie van een oneindig aantal deelnemers. Voordat deze blockchains op grotere en zakelijke schaal ingezet kunnen worden, zullen er eerst een aantal problemen opgelost moeten worden.

Blockchain lengte

Eén van die problemen is dat de blockchain eist dat elke node uit het netwerk de complete blockchain lokaal bewaart. De lengte van de blockchain groeit voortdurend en dit kan op termijn als een rem gaan werken als de blockchain vele honderden gigabytes moet opnemen. Daarnaast wordt het lastiger om de integriteit van een chain te controleren omdat daarvoor vanaf het allereerste block de hashes moeten worden nagerekend.

Verschillende protocollen

Doordat er verschillende blockchain protocollen zijn, wordt je gedwongen om hier een keuze uit te maken bij het opzetten van een blockchain project. Er is ruim keuze en dat is fijn, maar als je naderhand toch liever een andere had gehad, is het niet meer mogelijk om dit te veranderen.

Energie verbruik

Dit is publiekelijk gezien misschien wel het meest bekende kritiekpunt van de blockchain en Bitcoin. Experts schatten dat het Bitcoin netwerk op dit moment minstens 1 gigawatt verbruikt, dat is omgerekend ongeveer een gemiddelde kerncentrale aan energie! Gemiddeld worden er 6 blocks per uur aan de blockchain toegevoegd en daar zou je omgerekend en met de Nederlandse stroomprijzen ruim €33.000,- aan kwijt zijn. Recent werd zelfs gesteld dat 1 Bitcoin transactie net zo veel stroom zou verbruiken als een gemiddeld Nederlands huishouden per maand.

Een mining fabriek is een energieverslinder

Hardware

Waar er vroeger gewone processors en grafische kaarten werden gebruikt om te minen, wordt dat nu gedaan met speciale ASIC hardware. Deze speciale mining computers zijn veel beter geschikt voor het vereiste werk. Doordat de huidige technologische vooruitgang zo snel gaat, komt er om de paar maanden wel een beter, nieuwer model uit. Dit betekent dat de oude hardware de deur uit gaat voor het goed en wel in gebruik is genomen met een grote berg electronisch afval als resultaat.


Spreek mee over cryptocurrency en alles wat daarbij hoort op ons Telegram kanaal

Klik op het logo om naar ons kanaal te gaan