Welke mogelijkheden biedt de blockchain?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we alles wat op internet staat kunnen vertrouwen? Het antwoord op deze vraag lijkt er eindelijk te zijn: Blockchain. Voorstanders van deze techniek gebruiken het tegenwoordig al voor van alles.

Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor het verkopen van opgewekte electriciteit en het verkopen van concertkaartjes. De techniek die nu nog zo nieuw en onduidelijk is voor velen, is over tien jaar niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Tijd dus om wat te leren over deze veelbelovende techniek.

Lees hier wat de blockhain precies is

Wat kunnen we er nu werkelijk mee?

Er is een legio aan toepassingen te verzinnen, maar we beginnen met de bekendste: betalingen. Om betalingen uit te voeren zijn er zogeheten cryptomunten. Op moment van schrijven zijn er ruim duizend verschillende cryptomunten waarvan Bitcoin het meest bekend is. Tegenwoordig is er zelfs een digitale gulden waarmee je al in tientallen fysieke winkels en webshops kan betalen in Nederland.

Naast betalingen uitvoeren word de blockchain ingezet voor het ruilen van energie. Dat gebeurt al bij de Ceuvel in Amsterdam. De stroom die daar met zonnepanelen wordt opgewekt, wordt gedeeld via de blockchain; elke boot met zonnepanelen heeft een meter die registreert hoeveel energie er word opgewekt en verbruikt. Als er meer word opgewekt dan verbruikt, wordt de stroom door middel van de cryptomunt Jouliette verkocht aan iemand anders. Zo kan de stroom bijvoorbeeld worden verkocht aan het naastgelegen café. De verkoper van de stroom kan met de verkregen Jouliette munt vervolgens in hetzelfde café zijn eten en drinken afrekenen.

Klik hier voor meer informatie over dit project

Het Nederlandse bedrijf GUTS gebruikt blockchain voor het verkopen van tickets voor bijvoorbeeld theatervoorstellingen. Tickets online verkopen is natuurlijk niet nieuw, maar de doorverkoop van tickets is al lang erg fraudegevoelig. De blockchain biedt hiervoor de perfecte oplossing. Elk ticket dat geregistreerd staat op de blockchain is aan één persoon gebonden. Als deze wordt verkocht, verandert de naam die aan het ticket is gekoppeld in de naam van de koper. Het ticket is nu alleen bruikbaar voor de koper waardoor fraude wordt tegengegaan. Handelaren kunnen nu geen kaartjes meer opkopen en doorverkopen voor een torenhoge prijs, want de maximale prijs staat vastgelegd in de blockchain.

Een (gedeelte van een) huis kopen met behulp van de  blockchain en de opbrengsten van de verhuur betaald krijgen in cryptocurrency?

Het bedrijf B Landlord maakt dat mogelijk in Nederland. De blockchain wordt gebruikt om grote en kleine investeerders te laten investeren in de aankoop van een huis. Het huis wordt vervolgens verhuurd en de investeerders krijgen de huur via de blockchain uitbetaald. De prijs van het huis word opgedeeld in vele kleine aandelen die door investeerders kunnen worden gekocht en ook weer verkocht. Naast de inkomsten uit de verhuur profiteert de investeerder ook van een eventuele waardevermeerdering van het huis.

De blockchain op industriële schaal

Ook grote Nederlandse bedrijven experimenteren al met blockchain toepassingen. Van grote banken tot bedrijven in de voedselindustrie. Een vijftiental internationale verzekeraars is al iets verder met experimenteren en onder de naam B3i beginnen ze in de tweede helft van 2018 met de implementatie van de blockchain techniek. Men verwacht een verlaging van maar liefst 30 procent op de administratieve lasten!

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de toepassing van de blockchain maar zoals aan het begin van dit artikel werd vermeld, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij verwachten de komende jaren dan ook nog heel veel van deze techniek.