De toekomst van Blockchain, wat te verwachten?

0
8
De toekomst van Blockchain, wat te verwachten?

Hoe ziet de toekomst er uit voor de blockchain? Veel bedrijven, vooral uit de financiële sector, concentreren zich op de blockchain. Er lopen veel onderzoeken en testen om er achter te komen hoe de blockchain kan helpen om bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Een van de voordelen die de blockchain kan bieden is een drastische vermindering van ‘analoog’ werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijhouden van een administratie, dit gebeurt wel eens digitaal maar wordt dikwijls nog door een persoon ingevoerd en gecontroleerd. Verder vindt er nog veel transport plaats van cash geld, van de kassa in de supermarkt naar de kluis. Die kluis word geleegd door een geldtransport bedrijf dat het vervolgens weer aflevert bij de bank. Dit zijn slechts twee van vele voorbeelden waar gebruik van een blockchain een bedrijfsproces kan optimaliseren.Sommige werkzaamheden zullen zelfs compleet vervangen worden door blockchain techniek, zo kan die er bijvoorbeeld voor zorgen dat verschillende partijen hun afspraken nakomen. Een passieve blockchain zoals die van Bitcoin functioneert puur als opslag, in het geval van Bitcoin als opslag van transacties. Dit zal echter niet voldoende zijn om complexe processen te vervangen, gelukkig is hier al een oplossing voor.

Smart contracts, een uitkomst voor de toekomst

Enkele jaren geleden lanceerde Ethereum hun blockchain met de mogelijkheid tot het gebruik van zogeheten smart contracts. Dit betekend dat met behulp van een programmacode een digitaal contract wordt gemaakt die op de blockchain wordt opgeslagen. De partijen die betrokken zijn in het contract kunnen niet anders dan de regels uit het contract volgen.

Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis, je moet hiervoor een hypotheek afsluiten waarvoor je een hyptheekadviseur nodig hebt en die moet natuurlijk betaald worden. Misschien wil je nog een bouw inspectie laten uitvoeren? Een notaris zorgt voor een koop contract. Bij elkaar zijn dit nogal wat zaken die op papier moeten komen te staan en afgehandeld moeten worden. Dit alles kan worden geregeld door een smart contract waarin alle afspraken staan vastgelegd. De hypotheek verstrekker geeft groen licht, de bouw inspecteur heeft zijn goedkeuring gegeven. De betaling naar de verkoper van het huis wordt automatisch gedaan en de andere betrokken partijen krijgen ook betaald.

Lees hier ons artikel over smart contracts en Ethereum

Niet alleen de financiele sector

Een andere sector waar de blockchain techniek veel kan gaan betekenen is de logistiek transport sector. Het word erg makkelijk om te traceren waar je pakketje is en waar die geweest is. Heb je bijvoorbeeld gekoeld transport besteld, misschien wel voor het transport van medicijnen dan kan je ook gemakkelijk zien of je product daadwerkelijk gekoeld is vervoerd, tot op de graad nauwkeurig.

In de voedingsindustrie ligt er ook een grote mogelijkheid voor de blockchain. Je kan gemakkelijk het traject dat je voedsel heeft afgelegd volgen, van fabrikant tot aan je eigen keuken. Is jou biologische hamburger wel echt biologisch? En is jou fruit echt afkomstig uit het land dat vermeldt staat op de verpakking? Sjoemelen met dergelijke informatie is straks onmogelijk.

Toekomst muziek of toch..

Er lopen bij veel bedrijven onderzoeken en proeven en in veel gevallen zal het hierbij blijven. Voor- en nadelen zijn afgewogen maar doordat de techniek nog in de kinderschoenen staat, zal grootschalig gebruik van de blockchain techniek nog op zich laten wachten. Het ‘wondermiddel’ blockchain dat elk bedrijfsproces zou revolutioneren lijkt haast overhyped te zijn in veel gevallen. De hele techniek staat nog in de kinderschoenen dus de mogeijkheden en het gebruiksgemakt zal nog een grote sprong voorwaarts gaan maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in