Electrum wallet

Electrum is een snelle en veilige wallet voor Bitcoin en daarom ook een van de meest gebruikte software wallets. Daarnaast kan je Electrum ook koppelen aan je hardware wallet voor extra beveiliging. Helaas ondersteund Electrum geen altcoins.

Een van de redenen dat Electrum zoveel word gebruikt is omdat deze al bestaat sinds 2011. Bitcoin bestond pas 2 jaar en kostte toen nog slechts enkele dollars per stuk toen Electrum voor het eerst uitkwam. Er wordt geschat dat ongeveer 10% van alle Bitcoin transacties afkomstig is vanuit een Electrum wallet.

Wat is Electrum?

Electrum is een software wallet die beschikbaar is op Windows, Mac en Linux. Oorspronkelijk werd Electrum door een Duitser ontwikkeld maar gedurende de jaren hebben vele ontwikkelaars een aandeel geleverd aan de code van het programma. Inmiddels is het daardoor een van de meest betrouwbare software wallets geworden. Sinds 2 jaar heeft Electrum ook een wallet voor op je mobiele telefoon.

We kennen inmiddels ruim 1000 altcoins die naast de Bitcoin bestaat maar Electrum ondersteund alleen Bitcoin en dat is dan direct ook het grootste nadeel van deze wallet. Daarin tegen is een voordeel dat je Electrum aan je hardware wallet kan koppelen zoals bijvoorbeeld de Legder Nano S.

Kosten

Omdat Electrum een service provider is rekenen ze een fee elke keer als je een Bitcoin transactie verstuurd. De standaard fee is 0.2mBTC (0.002BTC) maar in sommige gevallen kan je die verlagen. Deze fee zit inbegrepen in de totaalsom die je wil versturen, je krijgt een waarschuwing als je meer wilt versturen als er beschikbaar is. Bijvoorbeeld: Als je 1BTC in je wallet hebt staan kan je nooit 1BTC versturen maar maximaal 0.998BTC.

Hoe veilig is Electrum?

Zoals eerder vermeld word Electrum beschouwd als een van de veiligste software wallets, helemaal als je deze gebruikt in combinatie met je hardware wallet. Een van de redenen dat de hoge mate van veiligheid gewaarborgd is door de uitstekende encryptie methoden die Electrum gebruikt om je private keys op te slaan. Daarnaast word er bij het aanmaken van een wallet een seed gegenereerd die je nodig hebt als je je wachtwoord voor Elecrum bent vergeten. Deze seed word als net zo veilig als de opslag methode van de private keys gezien.

DOWNLOADEN

Je download de software voor je apparaat naar keuze gemakkelijk via de Electrum website

Electrum wallet homepage

Voor en nadelen op een rij:

Voordelen:

  • Veel gebruikt en een uitstekende reputatie
  • Snel en makkelijk bij het eerste gebruik
  • Perfecte veiligheid
  • Integratie met hardware wallets

Nadelen:

  • Voor beginners is het niet de makkelijkste wallet
  • Alleen Bitcoin word ondersteund