JP Morgan Topman Jamie Dimon heeft spijt van zijn “Fraud” uitspraak over Bitcoin

Topman van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, Jamie Dimon, heeft spijt van zijn recente uitspraken over de bitcoin. De bankier noemde de cryptomunt een fraude die erger is dan de Nederlandse tulpenbollenmanie in de zeventiende eeuw.

Op nieuwszender Fox zei Dimon dat hij die uitspraak niet had moeten doen. Hoewel de bitcoin hem nog altijd niet interesseert, zei hij wel dat de technologie achter de bitcoin solide is en dat ook steeds meer bedrijven gebruik maken van deze zogeheten blockchain-technologie.

Cryptovaluta’s zijn veelvuldig onderwerp van discussie over fraude, omdat ze weinig bescherming bieden aan beleggers. Dimon wordt alom gezien als een van de best presterende managers op Wall Street. De uitspraken die hij vorig jaar over de bitcoin bezigde werden hem vooral door de handelaren in cryptomunten niet in dank afgenomen.

Blockchain

In het interview is hij, net als een aantal maanden geleden, wel positief over de blockchain, de techniek achter de bitcoin. “De blockchain is echt. Je moet ICO’s (initial coin offerings, red.) per geval beoordelen.”

Die opmerking is niet heel verrassend, want de bank experimenteerde al met die techniek om er zelf voordeel uit te halen. Dat kwam Dimon op de nodige kritiek te staan.

JP Morgan Chase investeerde, net als concurrerende banken, miljoenen dollars in de technologie in de hoop dat de techniek ingezet kan worden om de kosten van handelen in leningen en overboekingen te drukken.