Het Bitcoin Lightning Network, supersnelle Bitcoin transacties

Het Lightning Network wordt nog altijd geprezen als dé oplossing voor de drukte die momenteel op het Bitcoin netwerk heerst als gevolg van alsmaar toenemende adoptie. En met goede reden, het Lightning Network maakt het mogelijk een groot deel van alle bitcointransacties te doen zonder direct de Bitcoin blockchain te belasten én zonder een compromis te doen op het gebied van vertrouwen.Goede oplossingen zijn het wachten waard

Zoals met alle ontwikkelingen die de moeite waard zijn, is de implementatie van het Lightning Network niet in een paar avonden gedaan. Het is al ruim twee jaar in ontwikkeling. Het is dan ook niet het minste probleem dat opgelost moet worden: het schalen van een blockchain naar miljoenen, of zelfs miljarden, gebruikers is dé grote uitdaging op dit moment. De verwachting is dat het Lightning Network hier grote stappen in gaat zetten.

Dat de ontwikkeling lang duurt, dat is niet erg. Een dergelijke oplossing moet theoretisch waterdicht in elkaar zitten, uitgebreide peer-review ondergaan en uitgebreid getest worden. We vertrouwen de technologie immers onze digitale vermogens toe.

Eerste Lightning-transacties op het Bitcoinnetwerk

Het zal dan ook geen verbazing zijn dat de gemiddelde kenner na het lange wachten tamelijk enthousiast is geworden van de recente ontwikkelingen. De voltooiing van integratietests komt steeds dichterbij en het Lightning Network is live op het Bitcoin test netwerk. Een visualisatie van de verschillende Lightning kanalen op het test netwerk is te vinden in de testnet Lightning Network explorer van ACINQ.