Wat is Proof of work?

Proof of Work, wat is dat en wat heeft het met Blockchain te maken? In het artikel wat is een blockchain hebben we uitgelegd wat een blockchain is en hoe die werkt. In dit artikel leggen we je uit wat proof of work inhoud.

Elk block van de blockchain bevast een hash van het vorige block en zo zijn ze, in volgorde, aan elkaar verbonen. Dit is niet alleen om de juiste volgorde van block aan te houden maar dient ook als beveiliging tegen manipulatie (bijvoorbeeld van een hacker).

Om deze hash te berekenen worden bijzonder moeilijke berekeningen gedaan. Om een nieuw block aan de blockchain toe te voegen moet net zo lang worden gerekend totdat er een geldige hashwaarde is gevonden. Hiervoor wordt een hashalgoritme gebruikt (SHA256 bij Bitoin) en de enige manier om deze hashwaarde te berekenen is door random getallen uit te proberen.

De gevonden hashwaarde, een getal, word ook wel een nonce genoemd. Deze benaming komt uit de cryptografie en staat voor ‘number used once’ en je kan dit zien als een wachtwoord dat eenmalig gebruikt kan worden. De regels voor het uitvoeren van een hash berekening kunnen in een blockchain worden aangepast in moeilijkheidsgraad en dat noemen we de difficulty. In de Bitcoin blockchain word difficulty om de 2016 blocks aangepast zodat het gemiddeld 10 minuten duurt om een hashwaarde te berekenen en daarmee een block toe te voegen aan de blockchain.

In het kort:

Proof of work wordt uitgevoerd door de miners van een blockchain netwerk, ze voeren ingewikkelde berekeningen uit met informatie uit voorgaande blokken. Hiermee wordt een hash gemaakt de wordt toegevoegd aan elk nieuw block.


Spreek mee over cryptocurrency en alles wat daarbij hoort in ons Telegram kanaal

Klik op het logo om naar ons kanaal te gaan