De beste software wallets voor op je PC of Laptop.

Het is belangrijk om je bitcoins en altcoins veilig op te slaan. Wij raden hiervoor het gebruik van een hardware wallet aan. De Ledger Nano S is de veiligste manier om je Bitcoins op te slaan en tevens de meest gebruikte hardware wallet.

Als je niet beschikt over een private key zijn je bitcoins technisch gezien niet van jou

Wanneer je aan de slag gaat met Bitcoins, moet je die natuurlijk ergens bewaren. we laten een aantal programma’s zien die je hiervoor kunt gebruiken. We ver­tellen eerst op welke zaken je kunt letten bij het kiezen van een goede wallet.

De geteste Bitcoin software wallets voor op je PC of Laptop

Het is blangrijk om zelf een afweging te maken welke wallet je prettig vindt en daarbij is het be­langrijk om op de hoogte te zijn van een aantal technische details. Aan het einde van het artikel stellen we een handvol programma’s voor die goed werken en een goede reputatie hebben.

De keuze van je wallet is een belangrijke. De enige manier om jouw Bitcoins te kunnen uitgeven, is met behulp van de privésleutel(s) die in de wallet is opgeslagen. Je moet deze zelf dus goed en veilig bewaren om te voorkomen dat je de toegang tot je coins kwijtraakt.

Tegelijk moet je zorgvuldig omgaan met je sleutels, want als iemand anders ze in handen krijgt, kan die daarmee jouw coins stelen. Omdat alle transacties met Bitcoin definitief en onomkeerbaar zijn, kun je daar in zo’n geval niets tegen doen. Het zorgvuldig bewaren van de sleutels is dus erg belangrijk. Daarom is het de moeite waard om even goed na te denken over de keuze van je wallet.


De veiligste manier op je Bitcoins op te slaan: een hardware wallet


De beste wallets voor op je PC.

Een wallet is een programma op jouw computer. Wan­neer je het programma eenmaal hebt gedownload en geïnstalleerd, blijft het werken. Mocht de fabrikant of het bedrijf achter de wallet er ineens mee stoppen dan is dat geen probleem: het programma staat immers al op jouw computer dus je kunt het gewoon blijven gebrui­ken. Vanwege potentiële veiligheidsgaten is het dan wel slim om te gaan kijken naar een opvolger. Anders loop je het risico dat op een dag al je coins kwijt bent.

Een hardware wallet is veiliger dan een software wallet.

Binnen een walletprogramma heb je zelf de volledige controle over je Bitcoins: je kunt je toegoed bekijken met behulp van je privesleutel en eventueel overmaken naar anderen. Maar niet alle wallets werken zoals hierboven beschreven. Zo zijn er apps waarbij je Bitcoins dubbel beveiligd worden en je ze alleen kunt uitgeven wanner een tweede persoon de opdrachten ook ondertekent met een prive sleutel.

Dit type wallets is voornamelijk handig binnen een bedrijf of vereniging. Er zijn ook wallets die een online component hebben. Dit kan verschillende redenen hebben, Bijvoorbeeld om je coins te laten zien in een online account of voor synchronisatie met een app op je smartphone.

Hoe dan ook, als je geen volledige controle hebt over de wallet, is dat een risico. Daarom vermelden we het bij de programma’s waarbij dit het geval is. Je moet dan zelf beslui­ten of je de extra mogelijkheden die deze wallets bieden, het verhoogde risico waard vindt. Veel zal natuurlijk afhangen van het bedrag dat je van plan bent op te slaan in de bewuste wallet.

Volledige validatie (Bitcoin node)

Sommige portemonnees bieden volledige validatie. Dit wil zeggen dat het programma een full node is op het Bitcoinnetwerk. Deze program­ma’s houden zelf een kopie bij van de gehele blockchain. Hierin staan alle transacties die er op het systeem zijn gedaan sinds het begin in 2009. Omdat al deze gegevens in het programma zelf aanwezig zijn, kan het programma zelf controleren of transacties betrouwbaar zijn. Ook kan het programma zelf verifiëren of jouw betalingen al zijn aangekomen bij de begunstigde.

Het nadeel van een full node is dat de blockchain ondertussen een behoorlijke grootte heeft. Op het moment van schrijven was deze 150 GB op de harde schijf- en dat groeit behoorlijk hard. Reken er dus op dat je minimaal 250 GB vrije schijfruimte nodig hebt om een wallet van dit type te installeren. Voordat je de wallet in gebruik kunt nemen moeten al deze gegevens worden gedownload, dat neemt (afhankelijk van je internetverbinding natuurlijk) al gauw enige tijd in beslag Deze programma’s hebben daarnaast veel werkgeheugen nodig: om soepel te kunnen werken, heb je een redelijk vlotte computer nodig.

Eenvoudige validatie (SPV Wallet)

De meeste software-wallets bieden vereenvoudigde validatie. Dat betekent dat ze de blockchain niet of slechts gedeeltelijk downloaden naar je eigen pc. Om toch betalingen te kunnen controleren, gebruiken ze een kopie van de blockchain die is opgeslagen op een of meerdere centrale servers. Je moet er dus op vertrouwen dat de gegevens op deze servers juist is. Door het gebruik van meerdere servers wordt dit risico kleiner.

Een van de weinige programma’s met volledige validatie is Bitcoin Core. Veel andere programma’s gebrui­ken een vorm van vereenvoudigde validatie.

Open of Gesloten systeem (Opensource of Closedsource)

Programma’s waarbij de broncode vrij beschikbaar is, worden open source genoemd. Het gebruik van open source wallets bieden extra zekerheid. Immers, het zal op enig moment opvallen als er in de code van het programma bijvoorbeeld een optie zou zitten die jouw sleutels (en dus jouw geld) openbaar bekend maakt.

Er zijn ook programma’s waarvan de code niet openbaar beschikbaar is. Vaak zijn dit ook prima program­ma’s, die veilig met jouw Bitcoins omgaan. Je kunt dit echter niet controleren.

Privacy

Het Bitcoinnetwerk is openbaar. Iedereen kan de blockchain down­loaden en bekijken welke transacties er allemaal plaatsvinden. Je verwacht misschien dat het in zo’n openbaar systeem lastig is om jouw gegevens privé te houden, maar dat valt gelukkig mee. Dit komt doordat je veel verschillende ontvangstadres­sen kunt gebruiken.

Wanneer je voor iedere transactie een nieuw ontvangstadres gebruikt, is het voor anderen onmogelijk om te zien dat al deze adressen bij elkaar horen. Omdat er nergens centraal wordt bijgehouden wie de eigenaar is van een bepaald adres, blijft je privacy gewaarborgd.

Het is echter wel belangrijk dat je per transactie een nieuw adres gebruikt. Op die manier is het onmogelijk voor anderen om jouw transacties te volgen door in de blockchain te kijken. Helaas zijn er wallets die dezelfde adressen hergebruiken. Wij raden het gebruik van dit soort wallets af.

Hoe veilig je wallet ook is, als iemand je internetverbinding afluis­tert, kan die ook je bitcoinbetalingen analyseren. Als je dit wilt voorko­men, kun je je internetverbinding via het Tor-netwerk laten verlopen. Je verkeer wordt dan versleuteld en via een groot aantal tussenstappen (nodes) afgehandeld. Op die manier is het onmogelijk om jouw internetverkeer te volgen, zelfs voor je provider.

Sommige wallets werken niet via het Tor-netwerk. Als jij Tor wilt gebruiken, let er dan bij de keuze van je wallet op of Tor wordt ondersteund. Lees meer hier over op de Privacy pagina Klik hier.

Zorg voor een veilige omgeving

Je Bitcoinwallet is slechts zo veilig als de omgeving waarin je hem gebruikt.
Als er malware op je pc aanwezig is, dan kunnen criminelen op die manier jouw privésleutel achterhalen en je coins stelen. Het is dus belangrijk dat de computer die je gebruikt voor het opslaan van je Bitcoins veilig is.

  • Zorg er dus altijd voor dat je alle Windows-updates hebt geïnstalleerd
  • Gebruik een goede virusscanner.
  • Wil je helemaal veilig zijn, gebruik dan een computer voor je Bitcoins die je nergens anders voor gebruikt.
  • Gebruik veilige wachtwoorden en maak back-ups
  • Let er verder op dat er niemand met je mee kan kijken (ook niet via een webcam) op het moment dat jij je wallet voor de eerste keer instelt en je privésleutel (of de seed daarvan) op het scherm te zien is.

Bitcoin Fees (Transactie kosten)

Wanneer je een betaling doet met Bitcoins, kun je een ‘fooi’ (fee) geven. Dit extra bedrag komt ten goede aan de miners: de computers die je transacties samenvoegen tot blokken in de blockchain.

Omdat er vaak meer transacties aangeleverd worden dan er plaats beschikbaar is in de blockchain, worden de transacties met de hoogste fees als eerste verwerkt. Als je dus wilt dat je betaling vlot verloopt moet je genoeg fooi geven. Op dit moment is het zelfs zo dat betalingen zonder fooi helemaal niet worden uitgevoerd.
Veel wallets bepalen de hoogte van de fee automatisch voor je. Dit doen ze door te kijken naar zaken als de drukte op het netwerk en de hoogte van de fees van andere betalingen. Op die manier weet je zeker dat je niet te weinig fooi geeft (waardoor je transactie blijft liggen en langer duurt) maar ook dat je niet te veel fooi geeft.

Sommige wallets werken met voorkeuze-instelling, waarbij je kunt aangeven of je transactie snel (dus met veel fooi) of juist goedkoop (en dus langzaam) moet worden uitgevoerd. Het automatisch instellen van een fooi is vooral handig voor beginners. Die hoeven zich geen zorgen te maken over de hoogte van de fee. Wie echter meer ervaring heeft, wil wellicht zelf de fee kunnen instel­len per transactie. Niet alle wallets ondersteunen dit.

Gebruiksvriendelijkheid Bitcoin wallet

Bitcoins zijn complex, maar de wallet hoeft dat niet te zijn. Er zijn programma’s die zich richten op de beginner, met een duidelijke en mooie interface en niet te veel func­ties die afleiden van het hoofddoel: het beheren van je Bitcoins.

Aan de andere kant van het spectrum staan uitgebreide wallets met veel verschillende features en instelmo­gelijkheden voor de experts. We geven van de verschillende wallets aan hoe gemakkelijk ze zijn in het gebruik.

Bekijk hier de geteste Bitcoin software wallets voor op je PC of Laptop