Speculeren met Cryptovaluta – Handelen in Altcoins

Bitcoin, Ether, Dash, Monero, er zijn veel verschillende cryptovaluta en deze zijn de laatste tijd onophoudelijk in het nieuws. Deze populariteit is niet verwonderlijk, want wie nu instapt worden gouden bergen beloofd. Maar hoe werkt speculeren met verschil­lende coins?

Geld verdienen met Altcoins

Met het populair worden van de blockchain technologie en de opkomst van de vele verschillende munten (altcoins) zijn er ook spectaculaire koersstijgingen te zien geweest. Zo was de Bitcoin bij de introductie in 2009 drie dollar waard. In oktober 2016 lag de waarde op 609 dollar, inmiddels betaal je voor 1 Bitcoin ongeveer 14000 euro. Een waarde stijging die enkel als bizar te omschrijven valt!

Het is dus niet verwonderlijk dat veel mensen nu willen instappen in deze gouden handel. Toch is niet alles goud wat er blinkt. Omdat de markt nog relatief jong is, is deze ook zeer onzeker, prijs schommelingen van 30% per dag zijn niet ongewoon. Er zijn inderdaad enorme winsten te behalen, maar daar staat tegenover dat je ook gemakkelijk grote sommen geld kunt verliezen.

Traden of Minen?

Toch zijn er genoeg mensen die graag een graantje meepikken van de populariteit van cryptovaluta. Er zijn grofweg twee manieren waarop je mee kunt doen.

De eerste optie is door munten te `minen‘. Bij het gros van de systemen wordt de blockchain in stand gehou­den door miners. De miners verzamelen de transac­ties en beveiligen deze door middel van versleute­ling. De miners worden beloond voor dit intensieve rekenwerk. Dit systeem wordt ‘proof of work‘ genoemd. Daarnaast mogen de miners alle`mining fees’ houden, dat zijn als het ware de transactiekosten die worden gerekend.

Voordat je kunt gaan minen moet je wel investeren.

In theorie kun je met iedere computer een bijdrage leveren aan het versleutelen van de gegevens en maak je daardoor kans op de beloning. In de praktijk is er een wedloop gaande, waarbij verschillende groepen samenwerken om met gespecialiseerde hardware zo snel mogelijk de nieuwe blokken te vinden. Wil je dus kunnen verdienen aan het minen, dan zul je hiervoor een speciale computer (ook wel mining rig genoemd) moeten aanschaffen. Voor een maximaal rendement zul je deze computer 24 uur per dag aan moeten laten staan. De energiekosten hiervan moet je natuurlijk ook meerekenen bij je investering.

Meer over het minen (en hoe je dit zelf kunt doen) lees je in het artikel op de mining pagina


Zo ziet een mine computer er uit

Sommige virtuele valuta hebben naast het minen (Proof of Work) nog een tweede systeem waarmee je geld kunt verdienen: Proof of Stake. Een voorbeeld hiervan is de cryptomunt Dash. Hierbij is 45% van de beloning voor de miners, 45% van de belo­ning voor de master nodes en 10% van de beloning gereserveerd als investeringen voor de verbetering van het systeem.

Iedereen kan een master node beginnen, maar hiervoor moet je 1000 Dash reser­veren. Door zo’n hoge investering te vragen, wordt voorkomen dat een kleine groep mensen snel veel invloed kan uitoefenen op het systeem. Als master node ontvang je dus geld in ruil voor het reserveren van een deel van je vermogen, vergelijkbaar met een rente-systeem.

Speculuren (Traden)

In de vorige paragraaf lieten we manieren zien om geld te verdienen binnen het systeem van de valuta. Er is echter een andere manier om te verdienen aan virtuele valuta: speculatie ook wel traden of handelen genoemd. Hierbij koop je een valuta op het moment dat de waarde laag is en verkoop je deze later voor een hoger bedrag.

Speculeren met virtuele valuta is hierbij niet fundamenteel anders dan het speculeren met traditionele valuta of aandelen. Er is echter een groot verschil: De handel in cryptovaluta is niet gereguleerd. Er is geen autoriteit die de handel stil kan leggen in het geval van een crash en bepaalde praktijken die strafbaar zijn in de traditionele handel, zijn bij cryptocurrencies gewoon mogelijk.

Voordat je gaat speculeren, moet je een keuze maken uit het grote aantal valuta om in te handelen. Iedereen kent natuurlijk de Bitcoin, maar er zijn veel alternatieve munten en het aantal groeit met de dag. Veel van deze munten zullen uiteindelijk een stille dood sterven, het is natuurlijk de kunst van het spe­culeren om in de juiste munten te investeren en deze ook weer op het beste moment van de hand te doen.

Voordat je gaat handelen in een bepaalde munt moet je dus een grondige analyse uitvoeren.

Een goed beginpunt hiervoor is de website Cryptocurrency Market Capitalizations

Op deze website vind je veel informatie over verschillende munten. In het overzicht staan de munten gesorteerd op marktwaarde. Daarnaast zie je hoe veel er in wordt gehandeld (volume) en een handig koersverloop van de afgelopen week. Wanneer je een munt aanklikt, krijg je meer informatie te zien. Zo vind je een link naar de officiële website. Handig, want daar is natuurlijk veel informatie te vinden over de munt. Daarnaast geeft zo’n website een goede indicatie van hoe actief de ontwikkelaars zijn. Ook vind je op de website meestal het white paper waarin de technologie nauwkeuriger is omschreven.

Het bureau van de serieuze crypto handelaar

Wanneer je onderzoek doet naar een virtuele munt, kijk dan ook of er op de website een roadmap te vinden is. Hier zetten de ontwikkelaars de toekomstplannen uiteen en zie je in een handig overzicht wanneer er nieuwe, belangrijke verbeteringen of uitbreidingen te verwachten zijn. Het is ook handig om roadmaps uit het verleden te vergelijken met de daadwerkelijk doorgemaakte ontwikkeling. Wanneer doelen op de roadmap realistisch zijn en vaak binnen de geplande periode worden bereikt, draagt dat bij aan de stabiliteit van de munt.

Wanneer een munt Open Source is, is de kans groot dat je een projectpagina kunt vinden op GitHub. Dit is een verzamelplaats voor softwareontwikkelaars. Hier wordt de technische kant van de munt besproken. Wanneer een munt actief ontwikkeld wordt, zul je hier verschillende discussies zien. Op de website van de ontwikkelaars vind je veel informatie, maar deze is natuurlijk gekleurd door mensen die baat hebben bij een groot vertrouwen in de munt. Daarom is het ook belangrijk om onafhankelijke bronnen te raadplegen.

Wanneer je een goed gevoel hebt bij een bepaalde munt, kijk je vervolgens natuurlijk naar de koers. Hier gelden dezelfde principes als bij het handelen in traditionele waardepapieren, zoals aandelen. Zo is het gevaarlijk om in te stappen tijdens een snelle, plotselingen koersstijging. Er zou sprake kunnen zijn van een ‘bull run’, waarbij de koers op een onrealistisch hoog punt eindigt. Hierna volgt namelijk vaak een daling die vele malen sneller optreed als de stijging. Doorgaans vindt hier snel een snelle correctie op plaats, waarbij de waarde weer daalt.

Staat er bijvoorbeeld een veelbelovende update op de roadmap van een munt?
Dan kan het zomaar zijn dat de vraag naar die munt toeneemt. Dit is dan legitiem, mits de betreffende update ook daadwerkelijk verschijnt op het beloofde moment en daarbij de verwachtingen waarmaakt.

Manipulatie op de kleine markten

In vergelijking tot de aandelenmarkt, is de markt van de cryptovaluta klein. Dit betekent dat er minder kapitaal in omgaat en dat er minder actieve handelaren zijn. Dit brengt een risico met zich mee, want een kleine markt is relatief gemakkelijk te manipuleren. Hiervoor worden vaak trucs gebruikt die op de reguliere aandelenmarkt strafbaar zouden zijn als economisch delict.

Bij gebrek aan regulatie en toezicht komen deze praktijken hier gewoon voor.
Een voorbeeld hiervan is het manipuleren van de markt door middel van spoofing. Hierbij kan iemand die veel van een bepaalde munt in bezit heeft, deze in een grote verkoop order aanbieden op de markt voor een prijs die net iets boven de huidige vraagprijs ligt. Andere handelaren zullen hierdoor aannemen dat de munt niet snel in waarde zal stijgen, want in zo’n geval komt er ineens heel veel aanbod op de markt vrij (er is sprake van een sell-wal).

Als niemand meer een prijs-stijging verwacht, zullen mensen hun eigen munten ook gaan verkopen, maar iets onder de waarde van de sell-wall. De manipulator koopt al deze goedkoop aangeboden munten in en verwijdert daarna zijn eigen grote sell-order, waardoor er ineens weer ruimte ontstaat voor groei. De mensen die te laag hebben verkocht, hebben het nakijken.

Een andere manier van manipulatie is ‘pump and dump‘.
Hierbij wordt een munt met weinig waarde en weinig volume ineens flink ingekocht door een  groepje van samenwerkende handelaars. Door deze plotselinge vraag zal de prijs van de munt beginnen te stijgen. Mensen die de markt in de gaten houden zien deze stijging en zullen misschien instappen, omdat ze hopen dat de stijging nog even aanhoudt.

De aanjagers van deze ‘hype’ verkopen vervolgens massaal hun munten tegen de nieuwe, hoge prijs. Door het grote aanbod zal de prijs direct inzakken: de mensen die op het hoogtepunt zijn ingestapt zien hun inleg grotendeels verdampen.

De Bitcoin als basis

Wanneer je gaat handelen in altcoins, is het belangrijk om te realiseren dat de meeste transacties worden afgerekend in Bitcoin. Dat betekent dat je meestal eerst Bitcoins zult moeten kopen om daarmee vervolgens je gewenste altcoin aan te schaffen.

Wanneer je weer van je munten af wilt, moet je deze weer terug omzetten in Bitcoin om vervolgens om te wisselen naar Euro’s.

Je zult je uiteindelijke rendement willen weten in euro’s, en niet in Bitcoins. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken. Stel dat je hebt gespeculeerd met een munt en dat de waarde tussen het moment van koop en verkoop met 38% is gestegen. Als de Bitcoin in die zelfde periode met 20% is gestegen, dan is je uiteindelijke winst dus 66% (1,38 x 1,20, minus inleg). Zou de Bitcoin in de tussentijd echter 20% gedaald zijn in waarde, dan blijft er slechts een winst van 10% over.

Daarnaast moet je je realiseren dat je bij transacties op de Bitcoin-blockchain een miner fee moet betalen. De hoogte van deze ‘transactiekosten’ zijn van ver­schillende zaken afhankelijk, maar op het moment van schrijven komen deze kosten uit rond de zeven euro per transactie. Dit maakt hoogfrequent handelen met kleine hoeveelheden coins minder praktisch.