Wat is Bitcoin en hoe werkt het?

0
16
Wat is Bitcoin en hoe werkt het?

Bitcoin is een nieuwe vorm van geld: revolutionair, decentraal, neutraal en vrijwillig. Om het simpel te stellen: bitcoins zijn digitaal geld en je kan ze dus gebruiken net zoals Euros. Je kan er goederen mee kopen, ze onderling uitwisselen, ze ontvangen in ruil voor een dienst, ermee speculeren of ze weer omruilen voor bijvoorbeeld Euro’s. En dat zijn nog maar een paar van de bijna ontelbare toepassingen.

Bitcoin is wat ze noemen een “cryptcocurrency”

Bitcoin is een digitale decentrale munteenheid waarvan de koers fluctueert op de open markt. In tegenstelling tot de systemen waar we nu mee betalen, zoals bijvoorbeeld creditcards, is bitcoin uitermate geschikt voor gebruik op het internet zonder tussenkomst van een bank.

Bitcoins verstuur je:

– Direct, van persoon naar persoon
– Redelijk anoniem
– Bijna net zo gemakkelijk als het versturen van een email
– Overal en altijd, via het internet
– Zonder tussenkomst van een bank of andere instantie.

Decentraal

Bitcoin is de eerste decentrale digitale munteenheid in de geschiedenis van de mensheid. Het echte revolutionaire aan Bitcoin is dat er geen centrale instantie of regelgever zoals een centrale bank is die het voor het zeggen heeft. De uitgifte van nieuwe bitcoins en de controle van transacties worden geregeld door het Bitcoin netwerk zelf. Het Bitcoin netwerk bestaat uit mensen zoals jij en ik die er zelf voor gekozen hebben om de bitcoin-software te draaien. Deze bitcoin software maakt via het internet connectie met elkaar waardoor er een wereldwijd betalingsnetwerk ontstaat zonder centrale autoriteit of knooppunt.

Geld in de cloud

Bitcoin kan je zien als geld in de cloud, je kan er altijd en overal bij en betalingen zijn snel en veilig. Doordat het in de cloud zit houdt Bitcoin, net als het internet, geen rekening met landen en grenzen. Een andere goede vergelijking voor Bitcoin is om het te zien als digitaal cashgeld, net als bij cashgeld zijn de bitcoins echt van jou, betalingen gaan direct van persoon naar persoon. Bitcoin transacties zijn ook onomkeerbaar en hebben een hoge mate van anonimiteit. Je hoeft voor het doen van een bitcoin transactie de tegenpartij zelfs niet te kennen of te vertrouwen, het netwerk dient als tussenpersoon en zorgt dat er niet valsgespeeld kan worden.

  • Transacties zijn direct, niet meer 2 dagen wachten op een internationale overschrijving.
  • Geen aankoopfraude of “chargebacks” door onomkeerbare transacties.
  • Onafhankelijkheid van regeringen/grenzen/landen/censuur/restricties.
  • Geen voorwaarden of beperkingen.
  • Hoge mate van anonimiteit.
  • Mogelijkheid om zeer kleine bedragen over te maken (micropayments)
  • Geen instap of abonnementskosten.
  • Mogelijkheid tot diversificatie vanuit euro/dollar.
  • Geen banken.

Waar komen bitcoins vandaan?

Bitcoins worden gemaakt door het Bitcoin netwerk zelf. Om bitcoins te kunnen verdienen kan je meedoen aan het Bitcoin netwerk en de rekenkracht van je computer (of speciale hardware) inzetten om bitcoin-transacties te verifieren en op te slaan. Als je hiervoor kiest doe je meteen mee aan een soort van loterij die je eens elke 10 minuten kan winnen. Als je de winnaar bent krijg je 12,5 bitcoins en dan begint de loterij weer opnieuw en maakt iedereen weer kans.Dit proces wordt ook wel mining genoemd. Op deze manier worden de bitcoins gelijkmatig verspreid in het netwerk. Elke 10 minuten komen er dus 12,5 bitcoins bij en over een paar jaar zal dat gehalveerd worden naar 6,25 enz tot er uiteindelijk 21 miljoen bitcoins in omloop zullen zijn.

HOE KOOP JE BITCOIN?

Makkelijk uitgeven, makkelijk accepteren

Het uitgeven van bitcoins stelt niet meer voor dan het inscannen van een qrcode en het drukken op een knop op je computer of smartphone. Bij bitcoin doe je, net als bij cashgeld, een zogenaamde “push”-transactie, jij stuurt het geld in plaats van dat het geld bij je afgeschreven wordt. Niet langer meer hoef je overbodige persoonlijke gegevens in te vullen en niet langer meer hoef je allerlei instanties toegang te geven tot jouw bankrekening.

Het accepteren van bitcoins is eigenlijk even simpel, alles wat je nodig hebt is een bitcoin-adres waarop mensen je kunnen betalen. En heb je geen zin om bitcoins te ontvangen dan kan je deze automatisch om laten zetten naar euro’s door gebruik te maken van een payment provider. Het is snel, simpel en goedkoop, zonder voorwaarden of abonnementskosten.

Waar kan je bitcoins uitgeven?

Op steeds meer plaatsen worden bitcoins geaccepteerd, je kan in Nederland nu al bijvoorbeeld je eten bestellen met bitcoins bij thuisbezorgd.nl of een hotel boeken bij Expedia. We zijn er nog lang niet maar de lijst groeit iedere dag, misschien is het een leuk idee voor uw bedrijf? Kijk op bitcoinspot.nl voor een uitgebreid overzicht van alle plaatsen waar je kan betalen met je bitcoins en voor gratis “wij accepteren bitcoin” raamstickers en advies over hoe bitcoins te accepteren.

DE EERSTE “REAL WORLD” BITCOIN TRANSACTIE WAS EEN BESTELLING VAN 2 PIZZAS. HIERVOOR WERDEN 10.000 BITCOINS OVERGESCHREVEN, DIE ZIJN TEGENWOORDIG BIJNA 200 MILJOEN WAARD!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in