Wat zijn Bitcoins en waar kun je ze kopen?

0
15
Wat zijn Bitcoins en waar kun je ze kopen?

Bitcoins kun je kopen, maar waar komen ze vandaan? Bitcoins ontstaan doordat computers zeer ingewikkel­de sommen oplossen en transacties op het netwerk controleren, als beloning hiervoor krijgen ze nieuwe Bitcoins.

Bovenstaand proces noemen we minen of delven in het Nederlands. De hoofdfunctie van elke computer verbonden aan het Bitcoin netwerk is het verifieren van transacties en deze toevoegen aan de blockchain. In ruil hiervoor krijgen ze een fee betaald bij elke verwerkte transactie. Daarnaast lossen ze moeilijke wiskundige berekeningen op, de computer die als eerste de berekening oplost krijgt extra beloning nieuwe Bitcoins. Dit gebeurd elke 10 minuten en alle transacties verwerkt in die 10 minuten worden samengevoegd in 1 block en toegevoegd aan de blockchain. In de code van Bitcoin is vastgelegd dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop zullen komen. Op dit momen, begin 2018 zijn er zo’n 16.7  miljoen reeds in beschikbaar. De verwachting is dat de laatste Bitcoins in het jaar 2140 gemined zullen worden.

Iedereen die de software installeert, kan een miner worden (al klinkt dat eenvoudiger dan het is). Vanwe­ge de rekenkracht die echter nodig is voor het minen, verzamelen mensen zich in ‘mining pools’ waarbij hun computers aan elkaar worden gekoppeld om zo de rekenkracht te vergroten.

Elke dag komen er slechts een beperkt aantal Bit­coins bij. Gemiddeld duurt het 10 minuten voor een blok kan worden toegevoegd aan de blockchain en er 12,5 Bitcoin als beloning hiervoor vrijkomt.

Bitcoins kopen

Bitcoins kun je gewoon kopen met euro’s en betalen via bijvoorbeeld Ideal. Er zijn verschillende manieren om ze te kopen, kijk voor meer informatie op de speciale pagina.

De Bitcoin is zeer volatiel, dat betekend dat de waarde flink kan schommelen tot soms wel duizenden euro’s verschil per dag. Deze schommelingen en hoge huidige waarde zijn de voornaamste reden dat Bitcoin momenteel zoveel in de media is. Toch hoef je geen duizende Euro’s uit te geven om Bitcoins te koen. Want zoals 1 euro is opgedeeld in 100 cent is 1 Bitcoin ook opgedeeld, in 100 miljoen delen en die noemen we Sathoshi’s.

DUS 1 BITCOIN IS 100 MILJOEN SATHOSHI’S

Je kunt dus in principe voor een paar euro een duizendste Bitcoin kopen. Bitcoins koop je bij een online wisselkantoor (exchange). Een heel makkelijk te gebruiken wissel­kantoor is bitonic.nl. Hier kun je direct opgeven voor welk bedrag aan euro’s je Bitcoins wit aanschaffen. je betaalt ze via iDeal, dus gewoon met je bankrekening

Bekijk de volledige lijst met exchanges op de Exchange pagina

Op verschillende plekken in Nederland zijn er ‘pinautomaten’ waar je Bitcoins kunt kopen! Op Bitcoinspot vind je een actueel overzicht van automaten in Nederland en België. Bij een automaat moet je met contant geld Bitcoins kopen. Je kunt kiezen of je ze met een QR­code naar je mobiele wallet stuurt of laat afdrukken op papier. Bij sommige automaten kun je ook Bitcoins inwisselen. De automaat staat dan niet in verbinding met een bank maar met een bitcoin beurs (exchange) en koopt of verkoopt dan tegen de huidige marktprijs je bitcoins.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in