Behalve cryptocoins kopen, Kun je de munten ook zelf gaan minen. Om te minen heb je eigenlijk alleen een PC nodig. Maar om geld te verdienen met het minen is het belangrijk dat je op een aantal punten let
Zelf minen naar cryptomunten
Om te beginnen met minen heb je niet veel nodig. Een computer met een vlotte videokaart volstaat al. Daarna komt het lastige gedeelte.
Zo zul je moeten kiezen welke munt je gaat minen – niet elke munt kun je met winst minen. Daarnaast moet je overwegen of je je eigen pc gaat gebruiken of geld overhebt voor een speciale miningcomputer. Verder moet je nog beslissen of je alleen wilt minen of samen in een groep.
Onderstaand een voorbeeld van zo’n speciale mining computer
Minen met een Videokaart of ASIC Miner
Je zou denken dat je het beste kunt kiezen voor een munt die op dit moment veel waard is, zoals de Bitcoin.
Je hoeft dan niet zoveel munten te minen voordat je een aardig bedrag bij elkaar gesprokkeld hebt. Niets is echter minder waar.
Omdat er al zoveel mensen aan het minen zijn, wordt het steeds moeilijker om nieuwe munten te verdienen. Daarnaast zijn er voor Bitcoin ook speciale ASIC’s
(Application Specific Integrated Circuit) beschikbaar. Deze (dure) apparaten zijn specifiek voor het minen van Bitcoins gemaakt en vele malen sneller en efficienter dan de doorsnee grafische kaart.
Ze worden vooral in China gebruikt, omdat elektriciteit daar supergoedkoop is.
Hierdoor is het minen van Bitcoins niet snel meer interessant voor de huis-tuin-en keukenminer, of de koers moet nog een paar keer over de kop gaan.
Omdat deze speciale machines zijn gemaakt voor een specifieke munt, is het slim om te kiezen voor een andere cryptovaluta om te minen. Voor veel altcoins kun je nog niet van dit soort machines kopen en de speciale miningcomputers die er zijn bestaan hoofdzakelijk uit een flinke batterij videokaarten. Op dit moment zijn de munten Litecoin en Ethereum favoriet, maar je kunt natuurlijk ook voor een andere munt gaan.
MINEN MET EEN NORMALE PROCESSOR LEVERT VRIJWEL NIETS OP
De GeForce GTX 1070 is een snelle videokaart waar je prima mee kunt minen
Hoe snel je kunt minen hangt vooral af van de rekensnelheid van de videokaart.
De zogenaamde hashrate geeft aan hoeveel hashes je videokaart kan berekenen en dus hoe snel je computer kan minen.
Om achter de hashrate van je eigen computer te komen, hoef je alleen te weten wat voor videokaart de pc heeft.
Het is niet onmogelijk om ook met de normale processor te minen, maar dit levert bij deze munten vrijwel niets op. Vandaar dat we er hier geen aandacht aan schenken.
Op de website miningchamp.com zie je een lijst met de meeste gangbare videokaarten van dit moment. In de tabel staat ook wat er gemined wordt.
Wanneer je hier je eigen videokaart opzoekt, heb je een idee hoe snel je machine is. Vaak kun je ook met een zoekopdracht in Google meer te weten komen over de hashrate van je eigen videokaart.
Wanneer je twee videokaarten hebt, kun je natuurlijk ook sneller minen. Uiteraard zijn al deze gegevens een momentopname en onderhevig aan verandering.
Stroomverbruik
Wanneer je eenmaal de hashrate weet, moet je ook het stroomverbruik achterhalen.
Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk minen en de computer zal daardoor lange tijd aanstaan. Een standaard-pc, met een vrij recente videokaart zal gemiddeld zo’n 250 Watt nodig hebben.
Je kunt dan met behulp van de website www.stroomkosten.net berekenen wat je ongeveer per week, maand of jaar kwijt bent. Als energiekosten (kWh) kun je ongeveer 19 cent per uur rekenen.
In ons voorbeeld zal dan een pc die je 24 uur per dag, 30 dagen per maand aanstaat ongeveer jaarlijks 330 euro aan stroom kosten.
Deze kosten moet je dus ook weer van de inkomsten halen die je met je mining binnenhaalt. Overigens moet je niet vergeten dat je op den duur ook hardware-onderdelen moet vervangen. En je zult waarschijnlijk ook niet altijd 24 uur per dag kunnen minen.
Om de opbrengsten te berekenen, kun je zelf aan het rekenen gaan. Maar met de website www.whattomine.com is dat een stuk makkelijker. Klik op »Coins« en selecteer de coin die je wilt minen, bijvoorbeeld Ethereum.
Vul de gevraagde gegevens in, zoals de hashrate en de stroomkosten. Je kunt hier zelfs de kosten van de hardware in de berekening meenemen. Klik op »Calculate« en je krijgt een overzicht van opbrengsten (of verlies!) per uur,dag, week en meer.
In onze berekening voor een pc met 1 GeForce GTX 1070 videokaart zouden we onder de streep zo’n 2,50 euro per week verdienen. Je kunt met deze website een goed idee krijgen wat op dit moment lucratief is om te minen.
Deze berekening moet je natuurlijk met een flinke korrel zout nemen, maar je kunt het wel gebruiken als indicatie en als vergelijking tussen verschillende systemen en cryptocurrency.
Meer is Beter
Besluit je om een speciale mining-machine te kopen, dan kun je sneller minen en meer verdienen. Maar dit betekent ook dat je eerst geld moet investeren. De hashrate van de machine vind je meestal in de beschrijving.
Een miningmachine bestaat meestal uit een moederbord met meerdere videokaarten. Vaak worden de machines niet eens in een behuizing geleverd. De prijzen variëren en er is een ruim aanbod van vooral Ethereum miningcomputers. Je kunt een miningcomputer met twee videokaarten kopen, maar er zijn ook miners te koop met zelfs achttien kaarten of meer. Vergeet niet dat deze apparaten vaak erg luidruchtig zijn.
Ben je geintresseerd om een miner te kopen neem contact met ons op!
Alleen of Samen ?
Je kunt alleen minen met je machine, maar het is vaak verstandiger en lucratiever om deel te nemen aan een miningpool.
Een pool is een groep personen die gezamenlijk minen. Je hebt met een groep een grotere kans op succes, maar andere groepen zijn natuurlijk ook bezig om de hashes op te lossen. Deelname aan een miningpool is echter niet gratis.
Je betaalt een gedeelte van je opbrengst aan de pool. Dit is vaak een of twee procent van het bedrag dat je bij elkaar hebt gesprokkeld. Een lijst met de verschillende miningpools vind je op de website miningpoolhub.com of de website nanopool.org.
Een van de grootste is op dit moment Antpool (www.antpool.com).
Wanneer je besluit om je aan te sluiten bij een miningpool, moet je deze gegevens niet vergeten in te vullen bij de miningsoftware die je draait. Vergeet overigens niet de transactiekosten om je munten in een wallet te plaatsen en de kosten om je cryptogeld weer om te zetten naar euro’s (als je dat wilt). Dit zijn kleine bedragen, maar hierdoor gaat je opbrengst wel verder omlaag.
Veilig Bewaren
Wanneer je eenmaal je machine in orde hebt en een coin hebt gekozen, heb je nog een wallet nodig om je muntjes in op te slaan.
Het is belangrijk om een goede wallet te kiezen, want de munten die je hebt verzameld moeten wel veilig bewaard worden. Je hebt software-wallets die je op je computer of je telefoon kunt gebruiken.
Maar er zijn ook hardware-wallets die specifiek gemaakt zijn om cryptovaluta in op te slaan.
Lees meer hier over op onze Wallet pagina Klik hier.
Minen met Nicehash
Om te beginnen met minen heb je natuurlijk een programma nodig. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar en sommige programma’s hebben ondersteuning voor meerdere coins.
Vaak krijg je als je je aansluit bij een miningpool te horen welk programma je het beste kunt gebruiken. Wanneer je alleen aan de slag gaat kies je er zelf een programma uit.
Sommige van de miningprogramma’s zijn alleen beschikbaar als commandlineprogramma’s, omdat ze minimale overhead hebben.
Als voorbeeld hier gebruiken we het programma NiceHash Miner (www.nicehash.com). Dit programma is eenvoudig om in te stellen, ziet er overzichtelijk uit en je kunt vrijwel meteen beginnen met minen.
Je kiest welke versie je wilt downloaden afhankelijk van het type videokaart dat je pc heeft. Je moet uiteraard nog wel even je eigen wallet instellen om de coins in op te slaan.
Wanneer je de eerste keer wilt gaan minen wordt er een korte benchmark gestart. Vervolgens gaat het programma meteen van start.
De coins worden vanaf een bepaalde hoeveelheid naar je wallet gestuurd. Hier gaat dan wel een kleine fee af voor de makers van het programma.
Minen in de Cloud
Wanneer je wilt gaan minen, moet je een vlotte pc hebben of een speciale miningmachine om uiteindelijk iets te kunnen verdienen.
Vaak betekent dit ,een upgrade voor je pc of een flink bedrag uitgeven Voor een nieuwe machine. Daarnaast moet je de computer natuurlijk ook zoveel mogelijk aan laten staan.
Wanneer je hier niet zoveel zin in hebt, maar toch mee wilt doen met de mininghype is er nog een andere manier. Je kunt namelijk ook gaan Cloud minen, bijvoorbeeld bij www.genesis-mining.com Hierbij betaal je een bedrag voor een aantal hashes per seconde.
Je hebt ook een keuze tussen verschillende cryptocoins.
Om een idee te geven:
Om te minen naar Bitcoins, betaal je 30 dollar voor 200 GH per seconde.
Wat je uiteindelijk verdient is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid hashes die je koopt, de
waarde van de munt en hoeveel coins er uiteindelijk worden gemined.
Het brengt echter minder risico mee, omdat je met een vast bedrag meteen klaar bent en
geen verborgen kosten hebt. Daarnaast heb je geen technische kennis nodig en je kunt vrijwel meteen aan de slag.
*Let op Helaas zijn er veel cloud mining scams te vinden op internet. Wij hebben enkel goede ervaringen met Genesis mining. Doe voordat je investeert in cloud mining onderzoek naar de partij waar je geld naar toe stuurt.