Smart contracts en de Ethereum Blockchain

0

De blockchain is origineel een gedecentraliseerde database waar gegevens in opgeslagen worden. De ware kracht van de blockchain zit tegenwoordig juist in de mogelijkheid om smart contracts uit te voeren.

Een contract met afspraken onder meerdere partijen word geprogrammeerd en opgeslagen in de blockchain. Hierdoor worden alle betrokken partijen gedwongen om zich aan de gemaakte afspraken te houden.

Stel een bedrijf wil door middel van crowdfunding een nieuw product op de markt zetten. Hiervoor hebben ze een minimaal bedrag dat ze willen ophalen om te kunnen starten met de productie. Via de reguliere crowdfunding methodes kan je geld overmaken en moet je vertrouwen hebben in het bedrijf je ooit het product of dienst levert. Al zou het bedrijf minder ophalen als het minimum dan heb je geen garantie dat je je geld terug ziet. Een smart contract op de blockchain bied je deze garantie wel. Pas als het minimum bedrag is opgehaald word het geld naar het bedrijf overgemaakt. Een aanvullende voorwaarde in het contract kan zijn dat het bedrijf zich door een externe partij laat controleren of ze wel echt doen wat ze beloven alvorens ze het geld ontvangen. Op deze manier loop je als investeerder minder risico om opgelicht te worden.

Ethereum kwam in 2015 op de markt met hun eigen blockchain waarop de smart contracts werden geintroduceerd. De Ether is de munt die gebruikt word op deze blockchain, vaak worden Ether en Ethereum in 1 naam genoemd. Het hoofddoel van de Ethereum blockchain is het opslaan van smart contracts, de Ether word gebruikt als waarde overdracht en als fee voor de miners. Anders als op het Bitcoin netwerk voeren de miners hier als extra taak de smart contracts uit. Een transactie bevat net als bij Bitcoin informatie over de verzender, de ontvanger en een bedrag in Ether. Als aanvulling kan de transactie een met data gevulde ‘payload’ bevatten.

DE ETHER KAN WORDEN OPGEDEELD IN 1 TRILJOEN DELEN DIE ‘WEI’ GENOEMD WORDEN

Het verschil tussen een Ethereum transactie en een Bitcoin transactie is dat op het Ethereum netwerk de transactie een programmacode kan bevatten. Het Ethereum netwerk draait op de zogeheten ‘Ethereum Virtual Machine’ of EVM. Deze software zit in het Ethereum client programma dat op de computers van de miners draait. Deze software is afgesloten van het netwerk waar de mining computers op zijn aangesloten en is daarmee dus erg veilig.

Bij elke transactie die een miner aan een block toevoegd controleert hij of de ontvanger een smart contract is. Als dat zo is dan word de bijgevoegde programmacode uitgevoerd. De miner word beloond met een fee voor het uitvoeren van het smart contract. Deze fee noemen we ‘gas’ en word betaald door verzender van de transactie. Bij het aanmaken van een transactie bepaalt de verzender hoeveel Ether hij wil versturen en hoeveel gas hij hiervoor wil betalen. Net als bij Bitcoin geldt ook hier, hoe meer gas (fee) je betaald hoe eerder je transactie door een miner zal worden uitgevoerd.


Vorig artikelSeal de Amsterdamse Startup gaat de namaakindustrie grondig aanpakken met hun blockchain chip.
Volgend artikelDe toekomst van Bitcoin: Echt geld of investeringsobject ?
Michael is een fulltime day/swingtrader in cryptocurrencies, werkzaam op de Amsterdamse Effectenbeurs & geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met blockchain in combinatie met het huidige financiële systeem. Daarnaast is hij ook bijna klaar met zijn bachelor Economie aan de universiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in