Bitcoin Mining

0

Van de 21 miljoen Bitcoins die er totaal zullen komen zijn er op het moment van schrijven ongeveer 16.5 miljoen in omloop. Het resterende deel moet nog “gemined” worden waarvan de laatste waarschijnlijk pas in het jaar 2140 beschikbar komen.

MAAR WAT IS EIGENLIJK MINEN?

Simpel gezegd, een computer voert moeilijke berekeningen uit en verifieerd tegelijkertijd transacties op het netwerk en krijgt hiervoor als beloning nieuwe Bitcoins.

In de begintijd van de Bitcoin was het minen mogelijk met de gemiddelde huis tuin en keuken computer. De videokaart van de computer werd gebruikt vanwege de grote rekenkracht die de kaart bezit. De moeilijkheidsgraad van de berekeningen word aangepast aan de totale rekenkracht van alle Bitcoin miners uit het netwerk, hoe meer miners er bij komen hoe moeilijker de berekeningen worden. Daardoor is het niet meer rendabel om met je eigen PC te minen maar zul je gespecialiseerde hardware nodig hebben: een miner.

De op te lossen berekeningen zijn tegenwoordig zo moeilijk dat het minen een professionele aanpak vereist waarmee investeringen van vaak miljoenen gepaard gaan. Bedrijven, veelal in China, hebben grote loodsen vol staan met duizenden van deze miners, dat word dan een miningfarm genoemd. Het stroomverbruik van deze miners is zo hoog dat het alleen in landen met lage energiekosten rendabel is om te minen

Behalve Bitcoin zijn er ook vele andere digitale munten die je kan minen, in sommige gevallen kan dit ook nog gewoon met je eigen PC.

Bitcoin mining

Een lange tijd was een high-end ATI videokaart dé manier om bitcoins te minen. Een videokaart heeft namelijk veel ALUs/shaders die allemaal berekeningen kunnen maken. Zo heeft een ATI Radeon HD6990 zo’n 3072 ALUs die met een simpele en enkele hardware instructie met het SHA-256 algoritme om kunnen gaan. Maar ook de publiek toegangkelijke manier van minen met een videokaart lijkt achterhaald te zijn. De toekomst ligt bij de ASIC’s. ASIC zijn specifiek gemaakt om bitcoins te minen. Tevens zijn ze zeer zuinig in het verbruik van stroom, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Let er wel op dat ASIC’s zo geprogrammeerd zijn dat ze alleen met SHA-256 om kunnen gaan. Dus wanneer het algoritme van de Bitcoin veranderd zijn de ASIC’s ook verleden tijd.

Minen met de processor (cpu)

In de begindagen van de Bitcoin werden bitcoins gemined met de processor (cpu) van je computer of laptop. De difficulty van de blocks was toendertijd lager dan nu. Zoals je op deze pagina al hebt kunnen lezen past de moeilijkheidsgraad van het bitcoinnetwerk zich automatisch aan op de rekenkracht van alle computers die bitcoins minen. Een computerprocessor was begin 2009 nog voldoende om bitcoins te genereren.

Minen met de grafische kaart (gpu)

Al na korte tijd ging men minen met de grafische kaart van de computer. De videokaarten bestaan namelijk uit meerdere processoren die parralel berekeningen kunnen uitvoeren. Voorbeeld: Een Intel Core 2 Duo processor heeft twee rekenkernen die beide tegelijk een berekening kunnen doen. Een videokaart heeft 128 kernen die, vaak wel op iets lagere snelheid, parralel bitcoins kunnen kraken. Vanaf 2009 tot begin 2013 was Bitcoins minen met een videokaart dè manier.

Minen met een FPGA

Naast het minen van bitcoins met een videkaart was het ook mogelijk via een FPGA (field-programmable gate array). De FPGA is gemaakt om te kunnen rekenen met het SHA-256 algoritme. Hierdoor is de FPGA een stuk efficienter dan de GPU.

Minen met een ASIC, de toekomst?

Tegenwoordig is de ASIC enorm in opkomst. Door de opkomst van de ASIC’s van onder andere Avalon en Butterly Labs is minen met een grafische kaart zo goed als waardeloos geworden. Net als de FPGA heeft de ASIC maar één taak: SHA-256 algoritme kraken. Een grafische kaart is gemaakt om mee te gamen. De kaar moet geschikt zijn om allerlij berekeningen te kunnen doen. De ASIC heeft dus maar één doel. Doordat de ASIC maar één doel heeft is het mogelijk om deze supersnel en superzuinig te maken. Waarbij een high-end ATI Radeon HD 6990 videokaart met 750 Mhash/s mined en daarbij 375Watt verstookt doet een doorsnee Avalon ASIC dat met 66.300 Mhash/s bij 620Watt.

  • De ATI Radeon HD 6990 Hashed dus met 750 Mhash per seconden bij 375Watt. Uitgedrukt in MHash per joule: 750/ 375= 2.000.000 Hash per joule.
  • De Avalon ASIC Hased met 66.300 Mhash per seconde bij 660Watt. Uitgedrukt in Mhas per joule: 66.300/620= 107.000.000 Hash per joule.

Via bovenstaande berekening kun je zien dat de ASIC ruim 50 keer zuiniger hashed dan de videkaart. Bij het kiezen van hardware om bitcoins te minen moet namelijk goed gelet worden op de stroomkosten. In Nederland betalen we vrij hoge stroomkosten. Per kilowatt betalen we ongeveer € 0.22. Naast de stroomkosten zijn uiteraard de kosten voor het aanschaffen van de hardware ook een belangrijke factor. Al deze kosten zijn nodig om uit te rekenen of je mining rig of ASIC rendabel genoeg is om winst te maken.

Vorig artikelCrypto Bull Ervaringen
Volgend artikelWat is een ico?
Michael is een fulltime day/swingtrader in cryptocurrencies, werkzaam op de Amsterdamse Effectenbeurs & geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met blockchain in combinatie met het huidige financiële systeem. Daarnaast is hij ook bijna klaar met zijn bachelor Economie aan de universiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in