De toekomst van Bitcoin: Echt geld of investeringsobject ?

0
124
De toekomst van Bitcoin: Echt geld of investeringsobject ?

Bitcoin, het geld van de toekomst Of een bubbel die op knappen staat?Bitcoin is voor veel mensen – net zoals alle andere cryptovaluta – een groot mysterie.

Dat heeft echter niet tegengehouden dat de digitale munt maar in waarde blijft stijgen. Van buitenaf bekeken lijkt dat alsof het een soort pyramidespel of bubbel is, die in het afgelopen jaar enorm in waarde is gestegen maar die gedoemd is om in elkaar te klappen.

Maar is dat wel zo? Het achterliggende idee van Bitcoin (even los van het slimme idee van de blockchain) is namelijk dat het in waarde zal blijven stijgen. Het was de bedoeling dat Bitcoin een nieuwe en onafhankelijke munt zou worden. Maar waar ons geld vroeger gebaseerd was op hoeveel goud er in de wereld was, zo is Bitcoin bedacht met een eindig aantal: er wordt nu nog steeds stevig ‘gemijnd’ door mensen om zo wat meer Bitcoin te krijgen, maar op een gegeven moment is het op, en dan is er maar zo veel Bitcoin in de wereld.

Die schaarste is traditioneel in een munt ingebouwd, want als je maar zomaar geld kunt blijven bijmaken is het niks meer waard. In die zin is het dus eigenlijk logisch dat één Bitcoin steeds meer waard wordt.

Er zit echter wel een structureel probleem in Bitcoin: aangezien iedereen ziet (of ‘weet’) dat de munt steeds meer waard wordt, is de aandrang om Bitcoin als betaalmiddel te gebruiken niet heel groot. Iedereen die wel van een beetje risico houdt neemt het graag aan als betaalmiddel, maar wie wil er vandaag duizend euro uitgeven als datzelfde geld volgend jaar misschien drieduizend euro waard is?

Nu is de handel in Bitcoin het laatste jaar ook wel extreem hard gegaan. In 2015 zeiden we dat 2016 het jaar van de Bitcoin zou worden, maar dat was toch een jaartje te vroeg. Als je naar de grafiek van Bitcoin kijkt zie je dat de munt sinds januari 2017 van 950 dollar naar 19500 dollar in december is gegaan: dat zijn bubbel-prijzen.

Er is door de ransomware aanvallen van eerder dit jaar was er natuurlijk al wat meer behoefte aan Bitcoin, simpelweg omdat het de enige manier was om te betalen. Ook is de munt populair in de rest van het criminele online circuit, maar dat verklaart de hele grote stijging niet.

Toch geen munt

Speculatie op Bitcoin is wat er voor gezorgd heeft dat de prijs nu is wat ‘ie is. Deze stijging is sowieso niet houdbaar. De processorkracht die inmiddels nodig is om de (ook steeds groeiende) handel in Bitcoin te regelen kost enorme hoeveelheden stroom, ten eerste. En het wordt alleen maar erger. Dat is niet praktisch.

Daarnaast wordt het grootste gedeelte van het ‘mijnen’ (transacties afsluiten en dubbelchecken) in China gedaan, net zoals de meeste transacties in Bitcoin ook in China plaatsvinden. Nu is het echter zo dat de Chinese regering Bitcoin en andere cryptovaluta in de ban wil doen. Als dat zou gebeuren, zou de markt stante pede instorten. Er was al paniek toen afgelopen week online werd gemeld dat het zover was.

Aan de andere kant kan de prijs van Bitcoin nog verder stijgen als Wall Street zich er echt mee gaat bemoeien. Die kans wordt groter naarmate Bitcoin meer waard wordt en zo blijft schommelen. Daar kunnen de traders in New York hun handen echt niet vanaf houden.

Aan de ketting

Uiteindelijk zorgen al die factoren er voor dat Bitcoin nooit echt als universeel geld zal gaan dienen. Het wordt hooguit digitaal goud, een serie nullen en enen waar we met zijn allen van hebben afgesproken dat het iets waard is, omdat er maar een eindig aantal van is en omdat mensen al jaren geïnvesteerd zijn in de waarde er van. Is dat raar? Enorm. Maar dat we ons monetaire stelsel honderden jaren hebben gebaseerd op hoeveel glimmende rotsjes er waren was dat ook.

De Blockchain, het principe dat Bitcoin zonder overkoepelend orgaan toch georganiseerd laat zijn, is het belangrijkste aan de ‘munt’. Wat het waard is? Dat is alleen interessant als je Bitcoin hebt, als je van plan bent er mee te gaan speculeren, of als je ooit een harde schijf met een Bitcoin of vijftig kwijt bent geraakt aan een crash. Hoe dan ook, onze nieuwe munt zal het vermoedelijk niet worden: niet nu, en ook niet over tientallen jaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in