Stap 2 Makkelijk Bitcoins Kopen en Verkopen in Nederland met IDeal.

0

Alles over Nederlands ruilbeurzen en digitale handelshuizen

Bitcoins kopen en verkopen

Er zijn twee manieren om aan Bitcoins en andere cryptovaluta te komen: minen of kopen.

Minen is minder praktisch: zo heb je speciale hardware nodig en kun je niet zelf bepalen  hoeveel Bitcoins je krijgt. Daarnaast is het maar de vraag of je je hardware- en stroomkosten terugverdient.

Als je aan de slag wilt met cryptomunten is het handiger om ze gewoon te
kopen. Dat is niet veel ingewikkelder dan het bestellen van een boek op Bol.com.

Bitcoins kun je eenvoudig kopen en verkopen op een Exchange

Een gemakkelijke manier om aan Bitcoins te komen, is door ze te kopen op een online ‘exchange’ of ‘beurs’. Dit zijn online handelsplatforms waar je cryptomunten kunt kopen. Handelen op een crypto­beurs is vrijwel identiek aan handelen op de AEX of een andere aandelenbeurs. Op een crypto-exchange komen zowel bezoekers die Bitcoins willen kopen als verkopen.

De eigenaars van deze beurzen kopen of verkopen zelf geen Bitcoins, maar faciliteren alleen de transactie tussen de koper en de verkoper. Je betaalt hierbij ook transactiekosten, dit is de winst voor de exchange.

Niet op alle websites waar je Bitcoins kunt kopen en verkopen handel je direct met andere klanten.

Sommige beurzen hebben zelf een voorraad Bitcoins. Dit is handig, want je hoeft dan dus niet te wachten tot er een ‘match’ tot stand komt met een andere (particuliere) handelaar. Je geeft aan hoe veel Bitcoins je wilt kopen, en nadat de betaling is afgerond, verschijnt de cryptovaluta automatisch in je wallet.

Beurzen die op deze manier direct kunnen leveren, vragen doorgaans wel een lets hogere provisie dan beurzen die uitsluitend be­middelen.

Zeker voor beginners is dit echter een gemakkelijkere manier, omdat het zo eenvoudig in zijn werk gaat.

Het verkopen van coins gaat op een vergelijk­bare manier. Jij maakt de coins over naar het ont­vangstadres van de exchange. De tegenwaarde in euro’s wordt overgemaakt zodra de Bitcointransac­tie is bevestigd. Het geld staat dan binnen enkele uren (hooguit dagen) op je rekening.

Zowel bij het kopen als verkopen moet je goed letten op de koers van de betreffende munt. Omdat veel van de munten nog zo nieuw zijn, kan deze behoorlijk schommelen.

Controleer daarom altijd de waarde voordat je een bestelling doet of voordat je je coins verkoopt.

  • Veel online beurzen hebben de koers duidelijk op de site staan.
  • Let hierbij ook op het verschil tussen de inkoop- en verkoopwaarde
  • Geef eventueel limieten mee, zo­dat je niet ongewild te duur koopt of te goedkoop verkoopt.

BE THE CHANGE THAT YOU WISH TO SEE IN THE WORLD

Account en legitimatie:

Voordat je Bitcoins kunt kopen, zul je bij de mees­te beurzen een account moeten aanmaken.

De gegevens die je moet afgeven verschillen, maar vaak zijn een e-mailadres, telefoonnummer en een (foto van een) ID-bewijs noodzakelijk. Dit laatste is om te voldoen aan wettelijke bepalingen rond het melden van grote of ongebruikelijke transactiesen om fraude te voorkomen.

Nadat je een account hebt aangemaakt, vul je in welke hoeveelheid Bitcoin je wilt kopen. Ook geef je een adres op waar de Bitcoins op gestort kunnen worden.

Zo’n ontvangstadres maak je aan met behulp van je wallet.

Tot slot kies je een betaalwijze en enkele momenten later ben je de trotse eigenaar van (een deel van) een Bitcoin.

Er zijn verschillende Nederlandse websites waarbij je Bitcoins en andere cryptomunten kunt kopen. Het voordeel hiervan is dat ze vaak iDeal aanbieden als betalingsmethode.

Ook directe overschrijvingen en betalingen met creditcard zijn vaak mogelijk.PayPal wordt nauwelijks aange­boden als betalingsmethode voor Bitcoins. Dat komt omdat transacties met cryptocurrency altijd definitief en onomkeerbaar zijn, terwijl een van de voordelen van PayPal nu juist is, dat transacties onder bepaalde voorwaarden wel terug te draaien zijn. Hierdoor is het verkopen van cryptocurrency via PayPal redelijk risicovol.

Bitcoins Verkopen:

Wil je weer van je Bitcoins af?

Je kunt ze op deze beurzen ook verkopen. Dit gaat niet veel anders als bij het kopen.

Voordat je je Bitcoins kunt ‘inle­veren’, moet je eerst een order aanmaken. Hierbij wordt de koers bepaald, dus op dit moment krijg je een indicatie te zien van de tegenwaarde van je coins.

Sommige handelaren stellen de prijs op dit moment direct vast, andere wachten met het vast­zetten van de prijs tot het moment dat je de coins vanuit je wallet overmaakt naar het ontvangstadres van de beurs.

Om de transactie te kunnen voltooien, krijg je van de beurs een (als het goed is uniek) ontvangst­adres waar je de coins naartoe kunt overmaken.

Let er hierbij op dat je een passende transaction fee instelt. Zeker bij Bitcoin (maar ook bij andere currencies) worden betalingen zonder fee niet of slechts heel traag verwerkt. Zo lang de transactie niet verwerkt is, en dus nog niet is opgenomen in de blockchain, kan de tegenbetaling niet plaatsvin­den en zul je dus moeten wachten op het geld.

De meeste beurzen geven een tijdslimiet waar­binnen de transactie afgehandeld moet zijn. Om­dat de koersen zo snel kunnen schommelen, wordt deze periode vaak kort gehouden (bijvoorbeeld 15 of 30 minuten). Is de transactie binnen die tijd niet bevestigd en opgenomen in de blockchain, bijvoorbeeld omdat je fee te laag was, dan wordt de transactie geannuleerd.


Bitonic

Bij Bitonic kun je al sinds 2012 terecht voor het kopen en verkopen van Bitcoins. Het is een Nederlands bedrijf met dus ook een Nederland-se helpdesk.

Bitonic heeft zelf eenvoorraad aan Bitcoins, je krijgt deze dus vrijwel meteen geleverd na je betaling. Wanneerje minder dan 50 euro per week uitgeeft, hoefje je niet te registreren. De betaling verloopt via iDeal (of Bancontact voor Belgische klanten)

Bitonic is dus vertrouwd en gemakkelijk. Andere betaalmogelijkheden zoals PayPal en creditcard ontbreken echter. Bitonic is een van de weinige aanbieders waar je snel kleine hoeveelheden Bitcoin kunt kopen zonder je te hoeven legitimeren. Wanneer je meer dan 50 euro wilt kopen, moet je je reke­ningnummer bevestigen. Hiervoor moet je je rekeningnummer en telefoonnummer doorgeven en een controlestorting uitvoeren van een 1 euro cent.


BTC Direct

Ook BTCDirect is gevestigd in Nederland en heeft een duidelijke, Nederlandstalige website. BTCDirect bestaat al sinds 2013

BTC Direct is dus een oudgediende op het vlak van Bitcoin. Naast Bitcoins schafje hier ook direct Ethers en Litecoins aan. Per transactie rekent BTCDirect een commissie van 1-3 %. De betalings­mogelijkheden zijn wat uitgebreider dan bij Bitonic, zo kun je hier ook terecht met een creditcard. Voordat je een transactie kunt doen ben je verplicht om een account aan te maken, waarbij je ook een kopie van je legitimatiebewijs moet uploaden.


Litebit

Ook LiteBit is een Nederlands be­drijf. Je kunt hier niet alleen Bitcoins kopen, ook veel andere crypto­currencys zijn te krijgen.

Op het moment van schrijven waren ca. 50 verschillende muntsoorten op voor­raad, waardoor transacties razend­snel plaats kunnen vinden. Ook bij LiteBit kun je munten aanschaffen zonder dat je een scan van je pas­poort of rijbewijs hoeft op te sturen, wat voor sommigen misschien toch een drempel wegneemt.

Vorig artikelBitcoin Billionaire Ervaringen
Volgend artikelFintruX ICO – The Global P2P Lending Ecosystem
Michael is een fulltime day/swingtrader in cryptocurrencies, werkzaam op de Amsterdamse Effectenbeurs & geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met blockchain in combinatie met het huidige financiële systeem. Daarnaast is hij ook bijna klaar met zijn bachelor Economie aan de universiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in