Is Bitcoin anoniem ?

0
12
Is Bitcoin anoniem ?

Hier valt geen eenduidig antwoord op te geven, het is namelijk mogelijk om betalingen te traceren naar wallet adressen. Zo lang jij er voor zorgt dat jou wallet adres op geen enkele manier aan jou als persoon te linken valt kan je dus volledig anonieme betalingen doen. Maar heb jij bijvoorbeeld jou Bitcoin adres online staan samen met jou naam dan is het al snel niet meer anoniem! Onder aan dit artikel staat een video met tips om je anoniemiteit te waarborgen.

Hoe werken de Bitcoin transacties?

Voordat we ingaan op de anonimiteit die Bitcoin kan bieden, dien je eerst globaal te weten hoe de bitcoin transacties werken. In de grote blockchain van de Bitcoin wordt gewerkt met transacties. Deze transacties zijn in feite kleine ‘datapakketjes’. Deze pakketjes kunnen input of output zijn, transactie inputs zijn de bitcoin adressen waarvan de bitcoins vandaan gestuurd zijn (en is er dus een private key nodig). Transactie outputs zijn de adressen die de Bitcoins ontvangen hebben.

Het is voor een transactie mogelijk om één input en één output te hebben, maar dit komt eigenlijk nooit voor. Dan zou het aantal bitcoins verstuurd exact overeen moeten komen met het aantal bitcoins dat eerder ontvangen werd.
Wat wel vaak voorkomt, is dat een transactie uit heel veel kleinere inputs bestaat. Voorbeeld: als je iemand een betaling van 0.5BTC wilt betalen en je hebt op diverse wallets balans staan met een totaal van 1BTC, dan zullen die worden samengevoegd in 1 transactie. In dit geval zijn er dan 2 outputs, als eerste de 0.5BTC die je verstuurd en de tweede is de resterende 0.5BTC in jou wallets.

Waarom is bitcoin wél anoniem?

Doordat Bitcoin betalingen zoals eerder vermeld niet altijd 100% anoniem zijn word het ook wel eens pseud-anoniem genoemd vanwege de volgende 3 punten.

  • De bitcoin adressen worden niet gelinkt aan een gebruiker, zoals dat bij bijvoorbeeld een bank wel gebeurt. Iedereen kan op ieder moment een nieuw bitcoin adres aanmaken, en hoeft zich daarvoor niet te legitimeren of op een andere manier zijn identiteit bekend te maken.
  • Transacties worden ook niet gelinkt aan de gebruiker. Zolang je toegang hebt tot een adres (public key) met het ‘wachtwoord’ (de private key), dan kan je transacties verwerken naar elk ander bitcoin adres. Zo hoeft ook de ontvanger niet te weten wie er betaald heeft.
  • Als derde puntje is het zo dat de transacties die door het systeem doorgestuurd worden, doorgestuurd worden via nodes naar willekeurige andere nodes. Die nodes weten zelf niet of de transactie die ze verder door het netwerk sturen als eens eerder doorgestuurd is, of dat zij de eerste in lijn zijn.

EEN NODE IS 1 COMPUTER UIT HET GEHELE BITCOIN NETWERK. EEN NODE CONTROLEERD TRANSACTIES EN VOEGT DEZE TOE AAN DE BLOCKCHAIN

Waarom is bitcoin niet anoniem?

  • Hoewel de transacties willekeurig over de nodes worden verstuurd, kan een kwaadwillige wel meerdere nodes aan elkaar koppelen. Hierdoor kan achterhaald worden waar de transactie vandaan kwam.
  • Hoewel iedereen een bitcoin adres aan kan maken, zonder daarbij zijn identiteit te geven, kan een identiteit wel gekoppeld worden aan een adres. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je aan de bitcoin komt. Als je dat via een broker hebt gekocht (bijvoorbeeld via iDeal), dan weten zij welk bankadres daar achter zit. Ditzelfde kan ook gebeuren bij een exchange wallet. Andere manieren zijn door openbaar je bitcoin adres achter te laten (met je gegevens erbij), of met bitcoin ergens betalen waar je je identiteit bij gebruikt.
  • Wat misschien wel de belangrijkste reden is waarom bitcoin niet als anoniem beschouwd kan worden, is dat alle transacties openbaar zijn. Iedereen kan de transacties bekijken, naar elk adres dat er bestaat. Omdat personen vaak meerdere adressen hebben, hoeft er maar eentje gelinkt te worden aan de persoon (middels bovenstaande punten), om niet meer anoniem te zijn.

Bestaat er een anonieme cryptocurrency?

Ja, die bestaan ook! Populaire anonieme cryptocurrencies zijn Dash, Monero, Verge en Zcash. Mocht je échte anonimiteit wensen, dan kan je gebruik maken van die coins. Hoe die werken zullen we niet in dit artikel bespreken, kijk daarvoor op de desbetreffende pagina’s.

Overigens kan je zelf ook nog wat maatregelen nemen als je wilt dat de bitcoin iets anoniemer wordt voor je. Zo kan je besluiten om je IP adres te verbergen middels een tool als het TOR netwerk. Verder is het mogelijk om voor iedere nieuwe transactie een nieuw adres aan te maken.

Toch anoniem Bitcoin gebruiken? Volg dan de tips uit deze video:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in